Hyppää sisältöön

Revontulet villitsivät etelää myöten, ja taivaalla tanssi myös uusi ilmiö dyynit

Revontulten todennäköisyys on edelleen koholla myös maan etelä- ja keskiosissa, tosin pilvisyys voi haitata näkyvyyttä.

Revontulten loimua kuvattiin viime viikonvaihteessa ahkerasti koko Suomessa. Tämä otos on Kolarin Äkäslompolosta lauantain vastaiselta yöltä. Myös tulevina päivinä parhaat mahdollisuudet nähdä taivaantulia on läntisessä Lapissa. Kuva: Irene Stachon / Lehtikuva

Viime viikonvaihteessa revontulia ihasteltiin poikkeuksellisen laajalla alueella eri puolilla maata. Sosiaalisen median kanavat täyttyivät kuvista ja videoista, ja Yle kokosi juttuunsa valtavan määrä värikkäitä otoksia. Joukossa havaittiin myös harvinaista revontuli-ilmiötä, dyynejä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan geomagneettinen aktiivisuus on nyt tavanomaista voimakkaampaa, joten todennäköisyys päästä näkemään lisää revontulia ehkä jo ensi yönä on tavallista suurempi. Myös viikonloppuna revontulista on toiveita.

– Torstain ja perjantain välisenä yönä saattaa tulla vielä uusi massapurkaus, joka voi sitten myöhemmin aiheuttaa revontulia, mutta se ei ole varmaa, avaruussääpäivystäjä, tutkija Ilja Honkonen sanoo.

Revontulikruunu leiskui viikonloppuna komeasti myös Kemissä. Kuva: Merja Aittamaa

Viime viikonvaihteen kaltaista näytelmää tuskin on luvassa, eikä revontulitakuuta voi antaa, mutta Lapista Keski-Suomeen on kuitenkin jopa hyvät mahdollisuudet päästä näkemään taivaantulia.

– Keski-Suomen korkeudella todennäköisyys on 50 prosentin luokkaa, Honkonen sanoo.

Aivan eteläisimmässä Suomessa revontulten havaitsemiseen on melko pieni todennäköisyys, mutta mahdotonta se ei ole, jos sää selkenee. Lapissa revontulet ovat yleisiä rauhallisenkin avaruussään aikana.

Epävarmuustekijöitä on monia: auringosta tulevien massapurkauksien suunta, mahdolliset uudet massapurkaukset sekä pilvisyys.

Revontulten todennäköisyyttä voi tutkailla muun muassa Ilmatieteen laitoksen avaruussää (siirryt toiseen palveluun)-sivuilta.

Taivaalta bongattiin harvinaisia revontulidyynejä

Kaksi vuotta sitten koettiin historiallinen hetki, kun suomalaisten revontuliharrastajien kuvista ja havainnoista lähtenyt tutkimus (siirryt toiseen palveluun) pystyi mallintamaan täysin uuden revontulityypin, dyynit. Harvinainen löytö sai myös runsaasti kansainvälistä huomiota.

Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan mukaan dyynihavaintoja tehtiin myös viime viikonloppuna – eikä pelkästään Suomessa.

Uusi revontulityyppi näkyy tällä kaksi vuotta sitten julkaistulla videolla. Se on saanut nimensä aaltomaisten "hiekkadyynien" perusteella. Revontulidyynien kuvataan olevan kuin vihreitä nauhoja tai kurkottavia sormia taivaalla. Ne liikkuvat horisontaalisesti vaakatasossa, eivät pystysuuntaan kuten tavalliset revontulet.

Erilaisia revontulikuvia on tulvinut mediaan ja sosiaaliseen mediaan myös Ruotsissa. Ruotsin radion haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) avaruusfysiikan professori Minna Palmroth Helsingin yliopistosta toivoo, että nimenomaan dyynien eli aaltomaisten revontulien kuvia saataisiin tutkimusta varten myös naapurimaasta.

Länsi-Lapissa on parhaat bongausmahdollisuudet

Ilja Honkosen mukaan Lapissa revontulia on keskimäärin joka toinen yö.

Tulevien vuorokausien sää varsinkin läntisessä Lapissa on selkeämpi kuin etelämpänä. Päivystävän meteorologin Iiris Viljamaan mukaan maan eteläosissa on loppuviikolla enimmäkseen varsin pilvistä, mutta lauantain vastaisesta yöstä näyttää tulevan laajasti melko selkeää.

Ennusteen mukaan perjantain vastaisena yönä pilvisyys on vähäistä Oulun seudulta pohjoiseen, varsinkin alueen länsiosissa.

Lue lisää:

Mikä revontulissa kiehtoo sinua? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 21.1. kello 23 saakka.