Hyppää sisältöön

Viron puolustusvoimain komentaja arvioi, että sota Ukrainassa alkaa todennäköisesti pian – Yhdysvalloilta ei kirjallista vastausta Venäjälle

Yhdysvaltain ulkoministeri paljasti keskiviikkona Kiovassa, että maa ei aio toimittaa Venäjälle sen vaatimia kirjallisia vastauksia perjantaina. Viron puolustusvoimain komentaja puolestaan on esittänyt karun arvion Ukrainan entisestään kriisiytyneestä tilanteesta.

Viro aikoo kasvattaa lähivuosina puolustusbujdettiaan. Viron armeijan sotilaita vapaussodan muistotiaisuudessa Narvassa tammikuussa 2020. Kuva: Valda Kalnina / EPA

Viron puolustusvoimain komentaja Martin Herem pitää sotaa diplomaattista ratkaisua todennäköisempänä Ukrainassa. Hän sanoi Viron yleisradioyhtiön ERR:n radiohaastattelussa keskiviikkona, että Venäjä aloittaa pian aseellisen hyökkäyksen Ukrainaan.

– Venäjän presidentti Vladimir Putinilla on suunnitelma katsoa taaksepäin historiaa ja kehittää maataan juuri siihen suuntaan kuin hän on sitä kehittämässä tällä hetkellä.

Heremin mukaan joukkojen lähettäminen Ukrainan rajan läheisyyteen on selkeä merkki Venäjän suunnitelmista. Hyökkäystä Ukrainaan hän pitää niin todennäköisenä, että sen aloittamiseen ei tarvita enempää provokaatioita.

– Ukrainan ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin vain olla olemassa tällä hetkellä, kaikki etenee aseellisen konfliktin suuntaan.

"Venäjä on vaarallinen"

– Venäjä keksii jonkin syyn. He sanovat, että siellä on aseistusta, Ukrainan mahdollinen liittyminen Natoon vaarantaa Venäjän rajaturvallisuutta. Mutta kaikki maat, jotka ovat liittymässä Natoon, ovat tekemässä sen vain yhdestä syystä. Siksi, että Venäjä on vaarallinen.

Heremin mukaan Venäjän tavoite on tuhota Euroopan turvallisuustunnetta näyttäytymällä suurena, voimakkaana ja vaarallisena maana, joka täytyy ottaa huomioon kaikissa keskusteluissa. Tämä johtaa epävakauteen sen naapurimaissa ja yhteisöissä.

– Venäjän pitkän tähtäimen suunnitelma on pitää naapurit epävakauden tilassa niin Ukrainan, Moldavian, Georgian, Viron, Latvian kuin Liettuan kohdalla.

Viro kasvattaa puolustusbudjettiaan lähivuosina sadoilla miljoonilla

Viron puolustusvoimain komentaja ei kuitenkaan usko, että Viro joutuisi hyökkäyksen kohteeksi, vaikka Ukrainassa sota alkaisikin.

– Mutta he saattavat järjestää muita juttuja saadakseen lännen huomion. Esimerkiksi sellaisia, joita olemme nähneet Liettuan, Puolan ja Latvian rajoilla. Kyberhyökkäyksiä ja muita vastaavia operaatioita. Tämä on todennäköinen vaihtoehto, Viron yleisradioyhtiön haastattelema Herem sanoo.

Paras keino puolustautua Venäjän aggressioita kohtaan on komentajan mukaan tukea Ukrainaa yhdessä muiden maiden kanssa.

Ukrainan asevoimilla on paremmat valmiudet sodankäyntiin kuin kuusi vuotta sitten, mutta Viron asevoimien komentajan mukaan on vaikea arvioida sitä, kuinka valmistautuneita he todellisuudessa ovat.

Mutta myös Venäjä on kasvattanut ja kehittänyt sotilaallista voimaansa kaiken aikaa.

– Venäjä on kaivanut varastoistaan 1970- ja 1980-lukujen aseistusta ja modernisoineet niitä. Ne olivat romurautaa, mutta toimivat nyt pelottavan hyvin.

Viron pääministeri ilmoitti keskiviikkona, että maa aikoo nostaa puolustusbudjettiaan lähivuosina 380 miljoonalla eurolla.

Blinken varoitti ukrainalaisia vaikeista ajoista

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba viestitti keskiviikkona, että maa ei suunnittele hyökkäystä venäjämielisiä separatistejä vastaan. Hän piti yhteisen tiedotustilaisuuden Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinkenin kanssa.

Venäjä on aiemmin useaan otteeseen syyttänyt Ukrainaa hyökkäyksen valmistelemista separatistejä vastaan.

Blinken puolestaan varoitti ukrainalaisia lähestyvistä vaikeista ajoista. Hän lupasi, että Yhdysvallat yrittää löytää tilanteeseen diplomaattisen ratkaisun niin kauan kuin se on käytännössä mahdollista. Yhdysvallat lupasi myös jatkaa asetoimituksia Ukrainaan.

– Yhdysvallat on mukana takaamassa Euroopan tai Ukrainan turvallisuutta, hän sanoi Reutersin mukaan.

Blinkenin mukaan Yhdysvallat ei aio myöskään toimittaa Venäjälle sen vaatimaa kirjallista vastausta Venäjän Nato-laajentumista koskeviin vaatimuksiin perjantaina Genevessä, missä hän tapaa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin.

Lue lisää: