Hyppää sisältöön

Talvimyrsky pyyhkäisee taas Suomen yli – lunta tulee taivaan täydeltä, merialueille on annettu myrskyvaroitus

Torstaiaamuna kannattaa jättää auto kotiin. Ilmatieteen laitos varoittaa erittäin huonosta ajokelistä suuressa osassa Suomea.

Talvimyrsky pyyhkäisee torstaina Suomen yli
Talvimyrsky pyyhkäisee torstaina Suomen yli

Kovat tuulet eivät jätä Suomea rauhaan. Lännestä itään torstain aikana etenevä matalapaine tuo mukanaan kunnon myräkän.

Ylen meteorologin Kerttu Kotakorven mukaan alkusoittoa saadaan jo tänään illalla, kun lännestä tulee vesisateita.

– Lähtötilanne on sellainen, että sää on tuulinen ja suojasäätä on suuressa osassa maata. Maan keskiosassa sataa paikoin vettä, räntää ja tihkua.

– Aamulla lämpötilat ovat jo pudonneet pakkasen puolelle ja sade tulee lumena. Tuuli on kova ja lunta tulee pyryttämällä. Lumikertymä tästä illasta torstai-iltaan voi olla yli kymmenen senttiä, Kotakorpi kertoo.

Tuulet ovat todella kovia. Merialueilla on laajasti myrskyvaroitus, tuulen nopeus on 23 metriä sekunnissa. Myös korkeasta aallokosta varoitetaan. Varsinais-Suomessa puuskat voivat olla Kotakorven mukaan yli 20 m/s.

Samaa tiedottaa Ilmatieteen laitos. Laitoksen ennusteen mukaan maan etelä- ja keskiosassa alkaa sataa sakeasti lunta varhain torstaina. Lumisade jatkuu iltaan asti, ja kaakkoisrajan tuntumassa vielä perjantain vastaisena yönä ja perjantaiaamunakin.

– Sakeimmat lumisateet osuvat torstaina Varsinais-Suomeen, Uudellemaalle ja Hämeen maakuntiin, mutta ajokeli heikkenee erittäin huonoksi laajalti maan etelä- ja keskiosassa. Etelässä ja lounaassa märkää lunta voi kertyä 10–15 senttimetriä, sanoo päivystävä meteorologi Antti Kokko Ilmatieteen laitokselta.

Matalapaine voimistaa pohjoistuulen myrskypuuskiin Ahvenanmaalla ja lounaissaaristossa. Lisäksi aallokko on torstaina kovaa lounaisilla merialueilla.

Erityisesti autoilijoiden kannattaa miettiä hartaasti torstaiaamuna liikenteeseen lähtemistä. Pyryn takia ajosää on erittäin huono.

Ilmatieteen laitoksen varoituskartta (siirryt toiseen palveluun) menee torstain kohdalla poikki kuin veitsellä leikaten linjalla Tornio–Kuusamo. Sen pohjoispuolella ei varoiteta mistään ja eteläpuolella varoitetaan melkein kaikesta mahdollisesta.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 20.1. klo 23:een asti.