Hyppää sisältöön

Muutos koronaohjeisiin Kymenlaaksossa: oireeton lapsi voi mennä kouluun tai hoitoon, vaikka kotona olisi koronaa

Kymsotessa otetaan parhaillaan käyttöön THL:n uuden suosituksen mukaisia käytäntöjä.

Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Koulujen ja päiväkotien koronaohjeet ovat muuttuneet Kymenlaaksossa. Oireeton lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin, vaikka joku perheessä sairastaisi koronaa.

Kymsoten uuden ohjeen ajatuksena on turvata lasten koulunkäynti tilanteissa, joissa etäopetusta ei voida järjestää. Samoin halutaan turvata vanhempien työssäkäynti, ettei vanhempien tarvitse jäädä hoitamaan tervettä lasta kotiin.

Kuntiin on tullut paljon kyselyiltä nimenomaan päiväkotiin ja kouluun liittyvistä käytännöistä.

Harrastuksiinsa lapsi voi kuitenkin palata vasta, kun sairastuneen perheenjäsenen oireiden alusta on kulunut vähintään viisi vuorokautta. Jos lapsella itsellään on oireita, lapsen ei tule mennä päiväkotiin, kouluun eikä harrastuksiin ennen kuin oireet ovat selvästi lieventyneet.

Vaikea tilanne jatkunee vielä ainakin pari viikkoa

Kymsotessa otetaan parhaillaan käyttöön THL:n uuden suosituksen mukaisia käytäntöjä.

Ihmisille annettavilla ohjeilla pyritään estämään koronavirustartuntojen leviäminen nopeasti muuttuvassa epidemiatilanteessa, jossa laajaan testaamiseen perustuvaa testaus- ja jäljitysstrategiaa ei pystytä alueella enää kaikilta osin noudattamaan.

– Kymenlaaksossa ollaan edelleen korona-aallon huipulla. Vielä ei tiedetä, milloin ollaan menossa alaspäin vai vieläkö tartunnat lisääntyvät. On todennäköistä, että vaikea koronatilanne kestää ainakin seuraavat pari viikkoa, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo tiedotteessa.

Kymsoten alueellinen koronaryhmä on ollut koolla keskiviikkona.

Todettujen koronatartuntojen määrät eivät enää ole vertailukelpoisia aiempiin lukuihin, koska esimerkiksi koronatestiin ei enää tarvitse mennä, jos oireet ovat lieviä. Toisaalta koronavirusta on myös oireettomilla.

Kymsoten tiedotteessa todetaankin, että koronatartuntoja on alueella todennäköisesti paljon enemmän kuin todennettuja tartuntoja.

Tartunnanjäljitystä ei enää suuren tartuntamäärän vuoksi tehdä. Tämän vuoksi siitä ei saada enää luotettavaa tietoa, mistä ihmiset tartunnan saavat.

Kiiretöntä hoitoa perutaan laajasti

Vaikeana jatkuva koronatilanne kuormittaa terveydenhuoltoa Kymenlaaksossa.

Myös sosiaali- ja terveysalalla työskenteleviä on paljon sairaana. Positiivisen koronatestituloksen saaneista noin joka kymmenes on sote-alan työntekijä.

– Koronan aiheuttamat henkilöstön poissaolot vaikeuttavat toimintaa kaikkialla sairaaloissa. Kiireettömiä vastaanottoja ja leikkaushoitoa joudutaan nyt perumaan laajalti, Mäntymaa kertoo.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 20 koronaviruspotilasta. Heitä hoidetaan sekä Kymenlaakson keskussairaalassa että Pohjois-Kymen sairaalassa.

Keskussairaalaan avattiin tiistaina oma osasto covid-potilaiden erikoissairaanhoidon vuodeosastoksi. Osasto toimii normaalitilanteessa ortopedisten potilaiden vuodeosastona.