Hyppää sisältöön

Neljä viidestä sairastuu koronaan pitkällä aikavälillä, arvioi THL:n Mika Salminen A-studiossa

Ennen pitkää valtaosa väestöstä saa tartunnan eikä sitä kyetä nykyisillä rokotteilla estämään, asiantuntijat sanovat. Tämän aallon laannuttua jo ennen kesää saatetaan nähdä seuraava tartuntapiikki.

THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen A-studiossa.
Suomalaisista suurin osa saa omikron-tartunnan pitkällä aikavälillä, ei suinkaan tässä kuussa, sanoi THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen A-studiossa keskiviikkona.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) arvioi, että neljä viidestä suomalaisesta saattaa ennen pitkää sairastua omikron-muunnoksen aiheuttamaan tautiin.

THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen kertoi keskiviikon A-studiossa, että tämä luku on kuitenkin pitkän aikavälin arvio. Näin laajalle leviäminen voi viedä yhdestä kolmeen vuotta.

– Kyse ei ole siitä, että tässä kuussa kaikki saisivat taudin.

– Nykyisillä keinoilla emme pysty estämään tartunnan saamista. Sen sijaan pystymme hyvin estämään vakavaa sairastumista. Tämä on oleellinen asia.

Koska rokotteiden antama suoja tartunnalta on heikko, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen ennustaa uutta pienempää aaltoa ennen kesää, kun tässä aallossa tartunnalta välttyviä sairastuu joukolla.

– Voi olla, että nähdään loppukeväästä vielä uusi epidemiahuippu. Tuskin näin rajua, mutta varmasti jonkinlainen jälkipotku on mahdollinen.

Järvinen ei näe järkeä toistuvien tehosterokotteiden antamiselle tartuntojen hillitsemiseksi.

– Omikron-varianttia ei kyetä täältä poistamaan. Se pyörii keskuudessamme, ja aina joku sairastuu.

Hallitus kertoi tiistaina, että se alkaa päivittää valtakunnallista koronastrategiaa. Mika Salminen ehdottaa nykyisen testaamiseen ja jäljittämiseen perustuvan mallin korvaamista tavallisella sairauslomalla.

– Tarkoittaisi sitä, että ollaan kotona, kun ollaan sairaita.

A-studiossa keskustelemassa oli myös sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Pasi Pohjola.

A-studion koko keskiviikon lähetys on katsottavissa Yle Areenassa.

Lue myös: