Hyppää sisältöön

Boris Johnsonin kustannuksella naurettiin parlamentin kyselytunnilla – Nyt jo oma väkikin puuhaa erokirjeitä

Britannian pääministeri Boris Johnson sanoi jälleen ei erovaatimuksia esittäneille keskiviikkona. Niitä oli paitsi oppositiossa, myös omissa joukoissa.

Britanniassa hallitus- ja oppositiopoliitikot vaativat pääministeri Boris Johnsonin eroa
Britanniassa hallitus- ja oppositiopoliitikot vaativat pääministeri Boris Johnsonin eroa

Juhlista väärään aikaan ja väärässä paikassa – tai ainakin väärään aikaan – syytetty Britannian pääministeri Boris Johnson joutui jälleen keskiviikkona kovan hiillostuksen kohteeksi maan parlamentin kyselytunnilla.

Pääministerin eroa vaadittiin niin opposition kuin omienkin riveistä.

Johnson on moneen kertaan pahoitellut tiukkojen koronarajoitusten aikaan pääministerin virka-asunnolla pidettyjä juhlia ja todennut ettei edes tiennyt kaikista. Yhteen juhlaan hän kuitenkin tiettävästi osallistui, ja omien sanojensa mukaan luuli sitä työtilaisuudeksi.

Kyse oli tunnetuksi tulleesta "omat pullot mukaan" -juhlasta Downing Street 10:n puutarhassa ensimmäisenä koronakeväänä.

Hän on myös vedonnut siihen, ettei kukaan varoittanut häntä. Asiasta on käyty Britanniassa juupas-eipäs -väittelyä.

Oppositiojohtaja nauratti parlamenttia

– Raivatessaan tieltään tyhjiä pulloja ja voileipälautasia hän ei muka tiennyt, että kyse on juhlista? Ymmärtääkö pääministeri, miten naurettavalta se kuulostaa, kysyi johtava oppositiopoliitikko, työväenpuolueen Keir Starmer.

– Odotan johtajilta vastuunottoa, säesti Johnsonin oman puolueen, konservatiivien David Davis parlamentin istunnossa.

Davis on konservatiiveistä niitä, joiden mielestä Johnsonin pitäisi erota. Davis lainasi lausetta, joka sanottiin Toisen maailmansodan aikaan toimineelle pääministeri Neville Chamberlainille:

– Vaikka olette tehnyt paljon hyvää, Luojan tähden, erotkaa.

Pääministeri pudisteli päätään.

Oppositio kysyi pääministeriltä suoraan aikooko tämä erota. En, Johnson vastasi ytimekkäästi.

Pääministerillä olisi muitakin murheita

Pääministerille pyörityksen ajankohta tuskin voisi enää olla huonompi. Päällä on Ukrainan kriisiä, koronapandemiaa ja kuningaskunnan inflaatio on noussut korkeimmilleen liki 30 vuoteen.

Pääministerin luottamuksesta äänestettäisiin, jos 54 konservatiiviedustajaa 360:sta allekirjoittaisi epäluottamuslauseen sisältävän kirjeen niin kutsutulle 1922-komitealle.

Reuters kertoo, että ainakin 20 puoleen edustajaa on valmis tekemään niin. Kourallinen muita on jo ilmoittanut sen tehneensäkin.

Johnsonin tukalasta tilanteesta kertoo sekin, että Timesissa julkaistun analyysin mukaan kaikkiaan 58 konservatiiviedustajaa olisi avoimesti arvostellut pääministeriä.

Johnson itse on toppuutellut kansanedustajia odottamaan juhlista ja koronarikkomuksista tekeillä olevan raportin lopputuloksia.