Hyppää sisältöön

Presidentti Biden juhlapuheessaan: "Viimeinen asia, mitä Venäjä haluaa on, että Suomi muuttaa statustaan" – Arvelee Putinin yrittävän tunkeutua Ukrainaan

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden piti keskiviikkona puheen ensimmäisen virkavuotensa kunniaksi. Aiheina olivat muun muassa Euroopan turvallisuus sekä USA:n koronatilanne.

Presidentti Joe Biden piti juhlapuheen virkavuosipäivänään. Kuva: Mandel Ngan / AFP

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan viimeinen vuosi on ollut täynnä haasteita mutta myös merkittäviä onnistumisia.

– Parhaat päivät ovat vielä meillä edessä, ei takana päin, Biden sanoi ensimmäisen virkavuotensa kunniaksi pitämässään puheessaan.

Bidenin iltayhdeltätoista Suomen aikaan alkanut puhe kesti noin 15 minuuttia, jonka jälkeen hän ryhtyi vastaamaan toimittajien kysymyksiin. Tilaisuus kesti kokonaisuudessaan lähes kaksi tuntia.

Vastatessaan kysymykseen Venäjästä Biden kertoi puhuneensa Sanna Marinin (sd.) kanssa.

– Puhuin Suomen pääministerin kanssa. Keskustelimme Venäjän toiminnan vaikutuksista Suomeen ja Ruotsiin. Viimeinen asia, mitä Venäjä haluaa on, että Suomi muuttaa statustaan, Biden sanoi Natoon viitaten.

– En sano, että he ovat sitä muuttamassa, mutta siellä keskustellaan aiheesta ja siitä, miten röyhkeää Venäjän toiminta on.

Biden keskusteli tiistaina puhelimitse tasavallan presidentin Sauli Niinistön kanssa, ei pääministeri Marinin. Presidentin kanslia kuvaili keskustelua pitkäksi. Sen aikana Niinistö ja Biden puhuivat Euroopan turvallisuustilanteesta, jännitteistä Ukrainan rajoilla ja mahdollisuuksista löytää ratkaisuja.

Puhelu käytiin Yhdysvaltojen aloitteesta, presidentin kanslia ja Niinistö kertoivat.

Pääministeri Marin sen sijaan sanoi keskiviikkona uutistoimisto Reutersille, että on "hyvin epätodennäköistä", että Suomi liittyisi Natoon hänen pääministerikaudellaan. Marinin mukaan Suomi pitää tiukasti kiinni oikeudestaan liittyä Natoon tulevaisuudessa, jos niin päätetään.

– Kukaan ei pysty vaikuttamaan meihin. Ei Yhdysvallat, ei Venäjä eikä kukaan muu, Marin sanoi.

Putin "tulee etenemään"

Biden sanoi, että taloudelliset sanktiot Venäjää vastaan tulevat olemaan ankarat, mikäli se hyökkää Ukrainaan.

– Venäjän pankit eivät voi sen jälkeen käyttää dollareita. Paljon tulee tapahtumaan.

Hänen mukaansa he ymmärtävät Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa toisiaan hyvin.

Biden arveli, että Putin tulee yrittämään Ukrainaan tunkeutumista, mutta toisalta Putin ei halua täysimittaista sotaa. Biden käytti muotoilua "move in".

Bidenin mukaan Putin yrittää löytää paikkaansa Kiinan ja lännen välissä. Hän ilmaisi myös, että Putin on tilanteessa, jossa tämän täytyy tehdä jotain.

Biden totesi, ettei hän usko Putinin haluavan tilanteen kärjistyvän täysimittaiseksi sodaksi tai kylmäksi sodaksi.

Biden sanoi, että suunnitelmissa on aiemmin kerrotun mukaan kokous Putinin kanssa. Biden sanoi olevansa huolissaan siitä, miten helposti tilanne Ukrainassa voisi riistäytyä käsistä. Biden sanoi toivovansa, että Putin ymmärtää miten lähellä täysimittaista ydinsotaa ollaan.

Valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki täsmensi vielä myöhemmin, että jos yhtään Venäjän joukkoja ylittää Ukrainan rajan, Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten vastaus tulee olemaan "nopea, ankara ja yksimielinen".

Psaki sanoi myös, että Venäjän mahdollinen ei-sotilaallinen hyökkäys, kuten kyberhyökkäys tai puolisotilaalliset taktiikat, tulevat saamaan "päättäväisen, vastavuoroisen ja yhtenäisen vastauksen".

  • Kuuntele Ylen Mistä maailma puhuu -podcast alta: Ylen kirjeenvaihtajat Iida Tikka Washingtonista ja Erkka Mikkonen Moskovasta keskustelevat toimittaja Jenny Matikaisen kanssa Ukrainan tilanteesta.

Ei enää koronasulkuja

Biden sanoi puheensa aluksi, että Yhdysvallat ei palaa enää koronaulkujen aikaan. Bidenin mukaan myöskään kouluja ei enää tulla sulkemaan koronaviruksen vuoksi.

Hänen mukaansa Yhdysvaltojen olisi pitänyt tehdä enemmän koronavirusta vastaan jo aiemmin, mutta virusta vastaan tehdään töitä enemmän nyt. Biden nosti esiin esimerkiksi jo aiemmin julkistetun ilmaisten kotitestien saatavuuden lisäämisen. Hän myös muistutti, että 210 miljoonaa amerikkalaista on saanut koronavirusrokotteen.

– Olemme siirtymässä kohti aikaa, jossa covid-19 ei häiritse päivittäistä elämäämme, Biden sanoi.

Yhdysvalloissa asuvat voivat tilata hallituksen perustamalta verkkosivulta neljä koronaviruksen kotitestiä per kotitalous. Testit tullaan toimittamaan postitse parin viikon sisällä ilmaiseksi, riippumatta tilaajan kansalaisuudesta. Uutistoimisto AP:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan miljardin kotitestin toimittaminen on hyvä ensimmäinen askel, mutta testeistä tulisi tulevaisuudessa olla jatkuvasti tarjolla ilmaiseksi.

Valkoinen talo kertoi keskiviikkona, että Yhdysvaltain hallinto tulee toimittamaan 400 miljoonaa ilmaista N95-kasvosuojusta apteekkeihin ja terveyskeskuksiin kansalaisille jaettavaksi.

Johns Hopkinsin yliopiston koronavirusseurannan (siirryt toiseen palveluun)mukaan Yhdysvalloissa on todettu 68 miljoonaa koronavirustapausta ja yli 850 000 viruksen aiheuttamaa kuolemaa.

Korjattu klo 11.32: Biden ei puhunut valtaamisesta, vaan tunkeutumisesta tai lähestymisestä, "move in". Bidenin mukaan Putin ei halua laajamittaista sotaa.