Hyppää sisältöön

Alkuvuosi on kuntosalien kulta-aikaa – tänään voimaan astuva liikuntatilojen sulku on alan yrittäjille kova isku

Aluehallintoviraston määräys liikuntatilojen sulkemisesta Kymenlaaksossa astuu voimaan tänään. Joitakin poikkeuksia kuitenkin on, sillä esimerkiksi ratsastusmaneeseja ei tarvitse sulkea.

Tästä päivästä lähtien Kymenlaaksonkin kuntosaleilla näkymä on yhtä tyhjä. Avin sulkupäätös on voimassa 2. helmikuuta saakka. Arkistokuva. Kuva: Hanna Juopperi / Yle

Liikunta-alan yrittäjille liikuntatilojen ja kuntosalien sulkupäätös on kova isku. Esimerkiksi kotkalainen hyvinvointikeskus Huuma sulkee ovensa tänään kahdeksi viikoksi.

– Päätös oli odotettavissa. Asiakkaille on lähtenyt tiedote asiasta ja henkilökunta on saanut lomautuslapun käteen, kertoo hyvinvointikeskus Huuman toimitusjohtaja Mikko Paavola.

Aluehallintoviraston määräys liikunta- ja harrastustilojen sulkemisesta astui voimaan tänään. Hyvinvointikeskus Huumassa lomautus koskee yrityksessä 6-7 kokoaikaista työntekijää. Välillisesti se koskee myös esimerkiksi yrityksen tavarantoimittajia ja siivoojia.

Laki mahdollistaa sulkupäätöksen tekemisen vain kaksi viikkoa kerrallaan. Paavola toivoo, että sulkupäätös ei jatku kahden viikon jälkeen.

– Epävarmuutta on ilmassa.

Kaikki eivät ole tulleet takaisin

Perinteisesti vuoden alku on esimerkiksi kuntosalien kulta-aikaa. Normaalisti tammi-helmikuussa uusia asikkaita kuntokeskuksiin tulee ovista ja ikkunoista. Paavolan mukaan ajankohta sulkemiselle onkin erityisen huono.

– Liikunta-alalla saattaa olla niin, että jos ihmiset eivät tule tammikuussa, he eivät tule koko vuonna. Siksi se voi näkyä koko vuoden liikevaihdossa.

Paavolan mukaan korona-aika on tipauttanut kävijöitä pois salilta eivätkä he ole tulleet takaisin. Samalla esimerkiksi kaasun ja sähkön hinta on noussut viime aikoina.

– Kulut ovat nousseet ja liikevaihto tippunut. Vähän tiukilla tässä ollaan mutta periksi ei anneta, Paavola toteaa.

Ihan kaikkia liikuntatiloja ei suljeta

Kymenlaakson liikuntatilat, uimahallit ja kauppakeskusten yleiset tilat ovat suljettuja 2. helmikuuta asti.

Sulkupäätös koskee muun muassa joukkueurheiluun käytettäviä sisätiloja, kuntosaleja, yleisiä saunoja ja uimahalleja sekä esimerkiksi kauppakeskusten yleisiä oleskelutiloja. Sulkupäätös koskee myös esimerkiksi tanssipaikkoja ja sisäleikkipuistoja.

Aivan kaikkia liikuntatiloja ei kuitenkaan suljeta. Aluehallintoviraston mukaan tällaisia ovat esimerkiksi keilahallit, pakohuonepelit, agilityhallit ja ratsastusmaneesit. Esimerkiksi ratsastusmaneesi on liikuntaan tarkoitettu sisätila, jota ei kuitenkaan voi pitää kuntosaleihin rinnastuvana sisäliikuntatilana, aluehallintovirasto toteaa.

Suljetuksi määrättyjä tiloja voi kuitenkin käyttää vuonna 2003 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ja nuorten ohjattuun harrastustoimintaan.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kymenlaaksosta.