Hyppää sisältöön

Ensimmäiset avustuslennot saapuivat viimein Tongaan – video näyttää tsunamin tuhot

Tongan saarivaltioon saatiin viimein hätäapua viisi päivää sen jälkeen, kun se joutui tulivuorenpurkauksen ja tsunamin runtelemaksi. Suurin huolenaihe on tällä hetkellä puhtaan juomaveden saatavuus.

Tongatapussa siivotaan nyt tulivuorenpurkauksen tuhoja
Tongatapussa siivotaan nyt tulivuorenpurkauksen tuhoja

Ensimmäiset avustuslennot saapuivat Tongan saarivaltioon viimein torstaina viisi päivää sen jälkeen, kun maata runteli lauantaina Tyynellämerellä sattunut tulivuorenpurkaus ja sen aiheuttamat tsunamiaallot.

Uuden-Seelannin ilmavoimien C-130 Hercules -lentokone sai laskeuduttua Tongan Fua' amotun kansainväliselle lentokentälle, kun kiitoradalle laskeutunut tuhkakerros oli saatu siivottua, Uuden-Seelannin armeijan tiedottaja kertoo.

– Lennolla kuljetetaan tarvikkeita humanitaarista apua ja katastrofiapua varten, mukaanlukien vesisäiliöitä, tarvikkeita väliaikaismajoitusta varten, hygienia- ja lastentarvikkeita sekä kommunikaatiovälineitä, Uuden-Seelannin ulkoministeri Nanaia Mahuta kertoo tiedotteessa.

Saarivaltioon saapui myös Australian puolustusvoimien Globemaster-lentokone.

Australian puolustusministeri Peter Duttonin mukaan Tongaan kuljetettiin veden suolanpoistovälineistöä, majoitustarvikkeita, keittiövälineistöä sekä lakaisija siivoamaan tuhkakerros lentokentältä. Ministeri kertoi torstaina, että Tongaan oli määrä lähettää myös toinen avustuslento.

Hätäapu toimitettiin ilman kontaktia paikalliseen väestöön koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Uusi-Seelanti aikoo lähettää maahan myös kaksi laivaa, joiden on määrä kuljettaa 250 000 litraa vettä ja suolanpoistovälineitä. Toinen laivoista saapunee jo torstaina, toinen perjantaina. Myös Australia aikoo lähettää avustuslaivan Tongaan.

Lisäksi Japani aikoo lähettää hätäapua, kuten juomavettä ja välineistöä tuhkan puhdistamiseksi. Maan puolustusministeriö kertoo, että kaksi avustuslentoa lähetettäisiin matkaan mahdollisesti torstaina.

Australian Tongan-edustaja Rachael Moore ja Tongan ulkoministeri Fekitamoeloa Utoikamanu vastaanottivat Australian lähettämän avustuslennon torstaina. Kuvan julkaisi Australian ilmavoimat. Kuva: AFP

Hunga Tonga-Hunga Ha'apai -tulivuoren purkausen aiheuttama tsunami tuhosi Tongan saaristossa kyliä, rakennuksia ja lomakohteita sekä katkaisi tietoliikenneyhteydet.

Paikalliset puhelinyhteydet ja sähköt sekä puhelinyhteydet ulkomaailmaan saatiin toimimaan suurimmaksi osaksi keskiviikkoon mennessä. Kotimaansa ulkopuolella asuvat tongalaiset saivat viimein yhteyden läheisiinsä.

– Oli hyvin huojentavaa kuulla heistä, Uuteen-Seelantiin jumiin jäänyt Tongan parlamentin puhemies Fatafehi Fakafanua kertoo Reutersille.

YK:n mukaan jopa 84 000 ihmistä, eli yli 80 prosenttia Tongan väestöstä, on kärsinyt tulivuorenpurkauksen aiheuttamasta onnettomuudesta.

Ainakin kolmen ihmisen kerrotaan saaneen surmansa tulivuoren purkauksen aiheuttamassa onnettomuudessa, kertoo BBC.

Aineelliset tuhot "katastrofaalisia"

Australian Tongan-valtuutettu Rachael Moore kertoo Reutersin mukaan australialaiselle radiokanavalle, että aineelliset tuhot ovat "katastrofaalisia". Hänen mukaansa puhtaan juomaveden takaaminen on nyt äärimmäisen korkea prioriteetti.

– Länsirannat ovat yhtä kuumaisemaa, missä ennen oli kauniita lomakohteita ja useita, useita koteja, Moore sanoo.

Toimittaja Marian Kupu kertoo Reutersille maan pääkaupungista Nuku'alofasta, että paikalliset siivoavat tulivuorenpurkauksen kuljettamaa tuhkaa, ja että pelkona on puhtaan juomaveden loppuminen.

– Kodeilla on omat vesisäiliöt, mutta useimmat niistä ovat täyttyneet tuhkalla, joten vesi ei ole juomakelpoista, Kupu sanoo.

Kupun mukaan Tongan länsiosissa sijaitsevat kylät ovat kärsineet mittavia vahinkoja.

– En sano, että odotuksena on lisää kuolonuhreja, mutta hallitus yrittää tällä hetkellä lentää muille saarille tarkistaakseen tilanteen, Kupu sanoo.

Kupu arvioi, että ruoka riittää saarivaltiossa seuraaviksi viikoiksi.

Hunga Tonga-Hunga Ha'apai -tulivuori purkautui noin 65 kilometrin päässä Tongan pääkaupungista. Tulivuorenpurkauksen aiheuttaman tsunamin aallot olivat Tongan viranomaisten mukaan korkeimmillaan jopa 15 metriä korkeita.

Tongassa asuu noin 105 000 ihmistä.

Lue lisää aiheesta: