Hyppää sisältöön

Rovaniemellä koulussa, toisen asteen opinnoissa tai päiväkodissa altistuneita ei enää aseteta karanteeniin

Kaupungin mukaan altistuneita on jo niin paljon, ettei heitä pystytä enää jäljittämään.

Altistuneet lapset voivat jäädä pois päiväkodista perheen tilanteen salliessa. Kuvituskuva. Kuva: Matti Myller / Yle

Rovaniemellä koululuokassa, toisen asteen opiskelupaikoissa eli lukiossa tai ammatillisessa koulussa, tai päiväkotiryhmässä altistuneita nuoria ja lapsia ei enää torstaista lähtien aseteta karanteeniin.

Tilanne johtuu kaupungin mukaan siitä, että kouluissa ja päiväkodeissa altistuneiden joukko on tällä hetkellä niin suuri, ettei altistuneita enää pystytä jäljittämään. Kaupunki on tiedottanut asiasta esimerkiksi Ounasvaaran ja Muurolan koulun oppilaiden vanhempia.

– Meillä ei jäljitys enää kykene näitä kontaktoimaan kun määrät on niin suuria. Ja silloin meillä tulee myös viivettä niiden kontaktointiin, joilla on positiiviset tulokset. Pidetään tärkeänä, että pystytään nämä sairastuneet eristämään, ja priorisoidaan sitten tämän mukaan, Rovaniemen kaupungin vt. hallintoylilääkäri Outi Palmén kertoo.

Jatkossa tieto altistumisesta välitetään koulun tai päiväkodin kautta huoltajille ja täysi-ikäisille opiskelijoille. Huoltajan on siksi tärkeää ilmoittaa lapsen tartunnasta välittömästi.

Altistuneet lapset voivat jäädä pois päiväkodista perheen tilanteen salliessa, mutta koulusta poissaoloon tarvitaan koulun lupa.

– Olemme käyttäneet arviossa THL:n riskiarviota, jonka mukaan koulu- ja päiväkotialtistustilanteet ovat tartunnan saamisen suhteen matalan riskin tilanteita. Eli kun koululuokassa on positiivinen, se ei tarkoita että kaikki luokassa sairastuvat, Palmén selittää.

Kaupunki suosittelee altistuneen opiskelijan/koululaisen/päivähoitolapsen testausta kotona aamuisin ennen kouluun/päiväkotiin lähtöä, kunnes altistumisesta on kulunut viisi vuorokautta. Kouluun tai päiväkotiin saa mennä vain oireettomana.

– Tällä viikolla THL on kertonut, että tartunnat leviävät yhtälailla rokotettujen keskuudessa. Meillä laitettiin vain rokottamattomat karanteeniin, niin eihän se todellisuudessa suojaa kouluillekaan tuonut, Palmén sanoo.

Terveydenhuolto ohjeistaa vielä erikseen niitä vanhempia, joiden lapsi on ollut aiemman ohjeen mukaisesti karanteenissa, ja joilla on tarve karanteenipäätökselle tartuntatautipäivärahan hakemista varten.

Samoin kaupunki ohjeistaa myös karanteenissa olleita täysi-ikäisiä opiskelijoita.

Korjattu kauttaaltaan 20.1. kello 13.25 Kaupunki tiedotti, että ohje koskee myös toisen asteen opiskelijoita.

Lue lisää:

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.