Hyppää sisältöön

Naistenklinikalla paljastui laaja lääkevarkaus – tekijä on työskennellyt HUSissa vuosia

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri selvittää tapauksen vuoksi myös itse lääkkeiden jakeluun ja käyttöön liittyvät käytännöt, jotta vastaavanlainen lääkevarkaus ei toistu.

Naistenklinikka kuvattuna 19. tammikuuta 2022. Kuva: Matti Myller / Yle

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on paljastanut (siirryt toiseen palveluun) laajan lääkevarkauden Naistenklinikan yksikössä.

Varastetut lääkkeet oli tarkoitettu potilaiden kivunlievitykseen ja ne on luokiteltu huumaaviksi lääkkeiksi.

Tiettävästi yksin toiminut tekijä saatiin tiistaina kiinni paikan päältä ja varkaudesta on aloitettu poliisitutkinta. Tekijä on työskennellyt HUSissa useamman vuoden ajan.

HUS selvittää tapauksen vuoksi myös itse lääkkeiden jakeluun ja käyttöön liittyvät käytännöt, jotta vastaavanlainen lääkevarkaus ei toistu.

Tapauksia toistuvasti, tarkka määrä ei tiedossa

Lääkkeisiin liittyviä väärinkäytöksiä tapahtuu HUSissa ”toistuvasti”. Vuositasolla puhutaan kuitenkin korkeintaan muutamasta tapauksesta.

Määrää voi pitää suhteellisen vähäisenä huomioiden sairaanhoitopiirin työntekijämäärän, joka on noin 27 000 henkilöä.

Toki sairaanhoitopiirin tiedossa ovat vain ilmi tulleet väärinkäytökset.

Vaikka kamera- ja kulunvalvontaa sekä muita valvontaprosesseja on kehitetty ja lisätty, systeemi ei ole koskaan täysin aukoton, HUSin turvallisuus- ja valmiusjohtaja Aaro Toivonen toteaa.

– Kaikesta valvonnasta ja turvajärjestelmistä huolimatta potilaan hoito ja lääketyöskentely perustuvat aina loppujen lopuksi ammattitaitoon ja luottamukseen,

Juttua muokattu 20.1.2022 klo 17:03. Lisätty väliotsikon jälkeinen osuus ja Toivosen kommentti.