Hyppää sisältöön

Tampereen kaupunki palkkasi yhteisiä sijaisia päiväkodeille – henkilökunnan sairauspoissaolot kasvaneet 30 prosenttia

Päiväkodin aikuisilla voi mennä reilusti yli viikko koronasta parantumiseen. Sijaisia on jo nyt hankala saada. Miten käy, jos useampi aikuinen on pidempään kipeänä?

Oona Newman (vas.), Eemil Mäkinen ja Iiris Nenonen leikkivät liukureilla Haukiluoman päiväkodin pihalla.
Koronan leviämisen vuoksi lisääntyneet sairauspoissaolot ovat haasteellisia myös päiväkodeissa. Haukiluoman päiväkodissa on vielä pärjätty, vaikka poissaoloaika voi venyä jopa yli yhdeksän päivän. Video: toimittaja Elina Nieminen, kuvaaja Marko Melto

Haukiluoman päiväkodin johtaja Jaana Kuittinen aloittaa päivänsä tarkistamalla poissaololistan.

Seuraava askel riippuu siitä, kuinka moni hoitajista ja lapsista on jäänyt kotiin. Lain mukaan päiväkodissa täytyy olla yksi kasvattaja seitsemää yli kolmevuotiasta lasta kohden. Alle kolmevuotiaita saa olla yhtä kasvattajaa kohden neljä.

– Toistaiseksi on pystytty toimimaan lain mukaan.

Tampereella päiväkotien henkilökunnan sairauspoissaolot ovat nousseet noin 30 prosenttia koronapandemian myötä. Varsinkin omikronmuunnos on nostanut poissaolojen määrää. Varhaiskasvatusjohtaja Elli Rasimuksen mukaan sijaisten saaminen on ollut hankalaa.

Työntekijöitä on siirretty päiväkodeista toiseen, ja muutaman kerran myös lasten päiväkerhoista on siirretty väkeä päiväkoteihin. Kerhotoiminta ei ole lakisääteistä, ja se on myös ollut rajoitusten takia paikoin tauolla. Uusin helpotuskeino on ollut palkata päiväkodeille yhteisiä määräaikaisia sijaisia.

Haukiluoman päiväkodin alueelle eli läntiselle alueelle apureita palkattiin kolme.

– Heti oli kovasti varauksia heille päiväkodeissa, toteaa Kuittinen.

Sairauslomat voivat olla pitkiäkin koronan takia

Henkilökunnan sairastaminen on lisääntynyt Haukiloman päiväkodissa koronan osalta vasta joulun tienoilla omikronmuunnoksen myötä. Taudin pitkäkestoisuus on tuonut omat hankaluutensa.

Haukiluoman päiväkodin johtaja Jaana Kuittinen on harmissaan niiden vanhempien puolesta, joiden lapset ovat aloittaneet päiväkodissa pahimpaan korona-aikaan. He eivät ole päässeet esimerkiksi lainkaan päiväkotiin sisälle tutustumaan tai vanhempainiltoihin, saati yhteisiin juhliin. Kuva: Marko Melto / Yle

Koronaan sairastuneen eristysaika on Pirkanmaalla lyhennetty viiteen päivään. Se ei kuitenkaan lähes aina riitä. Kuittisen kokemuksen mukaan voi mennä yli yhdeksän päivää toipumiseen.

– Sehän tässä jännittää, jos pidempiä poissaoloja tulee paljon yhtä aikaa.

Tampereella tulevaan, mahdolliseen tautihuippuun, on varauduttu koko sivistystoimen tasoisella suunnitelmalla. Työntekijöitä ollaan valmiita siirtämään paikasta toiseen kaupungin tasolla, jotta palvelut saataisiin turvattua.

Korjattu juttua 21.1. kello 9.06: Yhtä kasvattajaa kohden voi olla seitsemän yli 3-vuotiasta lasta eikä kahdeksan, kuten jutussa alunperin väitettiin.

Mitä mieltä olet päivähoidon tilanteesta? Keskustelu on auki 22 tammikuuta kello 23.00 asti.

Lue lisää: