Hyppää sisältöön

Kainuun prikaatissa oli koronatartuntoja eilen vähemmän kuin eristyksestä vapautumisia – komentaja varusmiesten perheille: "Kyllä tästä selvitään"

Kainuun prikaatissa on todettu paljon koronatartuntoja. Lomia on pidennetty ja siirretty karanteenien mukaan. Uusia lomamääräyksiä odotellaan.

Koronatartunnalle altistuneet varusmiehet ovat Kainuussa pääosin omissa tuvissaan, missä heille järjestetään koulutusta. (Kuvituskuva) Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Komentaja, prikaatinkenraali Manu Tuomista haastattelee Anne Elhaimer

Alkuviikon tietojen mukaan Kainuun prikaati oli Puolustusvoimien yksiköistä se, missä koronatartuntoja on todettu nyt eniten.

Keskiviikkona komentaja, prikaatinkenraali Manu Tuominen Kainuun prikaatista kertoi Ylelle, että päivittäisten uusien tartuntojen määrä oli pudonnut 30:een. Aiempina päivinä uusia tartuntoja todettiin noin sata.

– Keskiviikko oli ensimmäinen päivä, kun uusien sairastuneiden määrä oli pienempi kuin eristyksistä vapautuneiden, Tuominen sanoo.

Varusmiesten karanteeniaika on seitsemän vuorokautta. Jos sairastuu ja on oireita tämän jälkeen, eristyksissä ollaan luonnollisesti pidempään.

Lue seuraavaksi:

Lomat siirtyneet ja venyneet

Karanteeniin joutuneiden ja sairastuneiden osalta koronatilanne on tarkoittanut lomien siirtymisiä.

Uusia määräyksiä lomien suhteen odotetaan ehkä vielä tänään torstaina. Prikaatissa on harkinnassa 14 vuorokauden lomakielto, jonka aikana varuskunnasta ei poistuisi kukaan eikä sinne palaisi kukaan. Jos käsky annetaan, siitä tiedotetaan varusmiehille erikseen.

Osaa kotona lomilla olevista varusmiehistä on jo ohjeistettukin jäämään kotiin.

– Näin hallitsemme sitä [koronatartunta]piikkiä, joka meillä on, Tuominen sanoo.

Jos esimerkiksi karanteenitilat ovat varuskunnassa täyttyneet, kotonaolevien lomia on jatkettu tai jatketaan siihen asti, kunnes olosuhteet ovat sopivat palaamiselle.

Viime vuonna Tuomisen mukaan pisimmät varusmiesten kiinniolojaksot olivat noin kuusi viikkoa. Nyt pyrkimys on, että ne pysyisivät lyhyempinä.

Tuomisen mukaan koronalla ei ole ollut vaikutusta varusmiespalvelusten keskeytyksiin. Poistuma, noin kuusi prosenttia, on hänen mukaansa normaalin haarukassa.

Ei tarvitse olla huolissaan

Tuomisen mukaan Kainuun prikaatissa on vielä tällä hetkellä selvitty koronaepidemian kanssa.

Sisätilamajoitusta riittää kaikille sairastuneille, altistuneita ja karanteenissa olevia on jouduttu majoittamaan myös telttaan.

– Karanteenilaiset ovat lähtökohtaisesti omissa tuvissaan ja saaneet siellä koulutusta. Eräässä yksikössä karanteenilaisia on asetettu diesel-lämmitteiseen telttamajoitukseen, Tuominen sanoo.

Kainuun prikaatiin menee esimerkiksi pohjalaismaakunnista paljon varusmiehiä.

Varuskunnan koronatilanne, varusmiesten ajanviete ja ekstra-herkut, joita heille tilanteessa tarjotaan, kiinnostavat siis kotiväkiä alueella.

Pohjalaisvarusmiesten vanhemmille Tuominen lähettää terveiset:

– Heille sanoisin, että kyllä tästä selvitään ja tämä selätetään. Hyvääkin tässä on se, että karanteenissa ja jopa sairasosastolla [varusmiehet] oppivat tuntemaan toisensa aika hyvin ja tulee kavereita varmasti.

Aiheesta voi keskustella perjantaihin 21. tammikuuta kello 23 asti.