Hyppää sisältöön

Kuuntele, miten sote-alan työntekijöiden hyvinvointia parannetaan Kainuussa – projektisuunnittelija: "Henkilöstö pitää nähdä voimavarana"

Sote-henkilöstön työhyvinvointia viedään Kainuussa eteenpäin monella rintamalla. Haasteita toki riittää, eikä niistä vähäisimpiä ole henkilöstön saatavuus tai rahan riittävyys.

Kainuun sotessa henkilöstön työhyvinvointiin on kiinnitetty huomiota. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Sote-alan työntekijät ovat ison muutoksen edessä. Sunnuntaina käydään historialliset aluevaalit ja jo ensimmäisessä vaalichatissa esille nousivat sekä työhyvinvointi että johtaminen.

Työhyvinvointiin on kiinnitetty huomiota jo nyt, kertoo Kainuun soten työhyvinvointipäällikkö Minna Haataja. Työntekijöiden käytössä on työterveyden laajat palvelut, ja myös henkilöetuuksia on lisätty.

– Lisäsimme E-passiin hieman rahaa, jota työntekijät voivat käyttää vapaa-ajalla oman hyvinvointinsa parantamiseksi. Lisäksi olemme lähteneet päivittämään uudenlaisia työkyvyn toimintamalleja, eli miten saamme tuettua henkilöstön työkykyä. Olemme myös keskustelleen Kajaanin ammattikorkeakoulun kanssa yhteistyöstä, miten saisimme apua ja tukea työhyvinvointipäiviin.

Uudenlaisia työkyvyn toimintamalleja päivitetään Tiedosta työhyvinvointiin -hankkeessa. Projektisuunnittelija Outi Väyrynen puhuu työhyvinvoinnin sijasta ennemmin työelämän laadusta, johon kuuluvat esimerkiksi hyvä työkykyjohtaminen, sopiva työn kuormittuvuus ja osaamisen päivittäminen.

Väyrysen mukaan Kainuussa haasteena ovat muun muassa henkilöstön saatavuus, organisaation pito- ja vetovoima sekä paljon puhetta aiheuttava rahan riittävyys.

– Henkilöstö pitää nähdä voimavarana, ei niinkään kulueränä. Kun työelämän laatua johdetaan oikealla tavalla, henkilöstön suorituskyky saadaan paremmaksi ilman, että se tehdään työhyvinvoinnin kustannuksella, Väyrynen sanoo.

Sote-alan työntekijät ovat ison muutoksen edessä. Sunnuntaina käydään historialliset aluevaalit, ja jo ensimmäisessä vaalichatissa tapetilla olivat työhyvinvointi ja johtaminen. Kainuussa sote-alan työntekijöiden työhyvinvointiin on jo kiinnitetty huomiota. Toimittaja Arto Loukasmäen haastateltavina ovat työhyvinvointipäällikkö Minna Haataja ja projektisuunnittelija Outi Väyrynen.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele ja katsele mitä lähelläsi tapahtuu.