Hyppää sisältöön

CIA: Havanna-syndrooman taustalta ei toistaiseksi löytynyt ulkomaisia toimijoita – stressi yksi selitys mystisille oireille

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n mukaan tutkinta on vielä kesken, ja selittämättä on yhä kymmeniä tapauksia. Ulkomaisia toimijoita tai jonkinlaisia aseita ei ole suljettu pois.

Havannassa vuonna 2016 työskennelleiden diplomaattien mysteerioireille ei vieläkään löytynyt täysin tyhjentävää selitystä. Kuva: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA sanoo, ettei maan diplomaatteihin iskeneen mystisen Havanna-syndrooman taustalla ole toistaiseksi havaittu ulkomaisia toimijoita.

CIA ei ole myöskään löytänyt viitteitä siitä, että syndroomaa olisi aiheuttanut jonkinlainen ase. Asiasta kertovat muun muassa The New York Times (siirryt toiseen palveluun) ja Politico (siirryt toiseen palveluun), jotka ovat haastatelleet CIA:n henkilöstöä.

CIA on tutkinyt yli tuhatta maan hallinnolle raportoitua tapausta. Väliaikatietojen mukaan suurin osa tapauksista selittyy ympäristötekijöillä, diagnosoimattomilla sairauksilla tai stressillä.

– Ei ole olemassa yksittäistä selitystä, korkea-arvoinen CIA:n virkailija sanoo Politicolle.

Vuonna 2016 Kuuban pääkaupungissa Havannassa työskennelleet yhdysvaltalais- ja kanadalaisdiplomaatit valittivat kuulleensa korkeita ääniä sekä kärsineensä muun muassa kovista päänsäryistä ja pahoinvoinnista.

Tämän jälkeen myös useat Australiassa, Itävallassa, Kiinassa, Kolumbiassa, Saksassa ja Venäjällä työskennelleet diplomaatit ja tiedustelupalveluiden jäsenet ovat kertoneet samanlaisista oireista.

Teoriat oireiden alkuperästä ovat vaihdelleet äänihyökkäyksistä sirkkojen siritykseen.

Ulkomainen vaikuttaminen ei poissuljettua

Selittämättä on yhä kymmeniä tapauksia, ja niiden tutkinta jatkuu. Viranomaiset kertovat New York Timesille, että nämä tapaukset ovat keskeisessä asemassa sen selvittämiseksi, onko syndrooman taustalla ollut ulkomaista vaikuttamista.

CIA ei siis sulje pois mahdollisuutta, että esimerkiksi jokin valtiollinen taho olisi aiheuttanut oireet.

Väliaikatiedot CIA:n tutkinnasta ovat aiheuttaneet turhautumista osassa Havanna-syndroomasta kärsineistä.

– Vaikka olemme saaneet joitakin merkittäviä alustavia tutkimustuloksia, emme ole vielä valmiita, CIA:n johtaja William J. Burns kertoo the New York Timesille.

Yksi teoria on ollut, että diplomaatteihin olisi kohdistettu mikroaaltohyökkäyksiä. Näin sanotaan muun muassa yhdysvaltalaisen tutkijaryhmän vuoden 2020 lopulla julkaistussa raportissa.

CIA ei toistaiseksi ole löytänyt (siirryt toiseen palveluun) tästä todisteita. The New York Timesin haastattelema CIA:n jäsen kuitenkin kertoo, ettei mitään mahdollisia selityksiä Havanna-syndroomalle ole vielä suljettu pois.

Lue lisää aiheesta: