Hyppää sisältöön

Ukrainan tilanteesta keskusteltiin Berliinissä – USA:n Blinken väläytti hybridihyökkäystä, mikäli Venäjä toimii aggressiivisesti Ukrainaa kohtaan

Transatlanttiseksi nelikoksi kutsuttu ryhmä keskusteli torstaina mahdollisista uusista vastatoimista Venäjää kohtaan, mikäli se hyökkää Ukrainaan.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ja Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock tiedotustilaisuudessa keskustelujen jälkeen. Kuva: Kay Nietfeld / AFP

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ja Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock ovat keskustelleet tänään Berliinissä Ukrainan tilanteesta keskenään ja yhdessä Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drianin ja Britannian edustaja James Cleverleyn kanssa.

Baerbock ja Blinken sanoivat torstain tiedotustilaisuudessa toivovansa, että Venäjän ja Ukrainan väliset kasvavat jännitteet saataisin ratkaistua diplomatian keinoin.

Yhdysvaltain Blinken kuitenkin korosti, että USA:n tavoite on estää Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

– Viestimme on että, jos Venäjän joukot siirtyvät Ukrainan rajan yli ja toimivat aggressiivisesti Ukrainaa kohtaan, Yhdysvallat sekä sen liittolaiset reagoivat nopeasti ja ankarasti.

Saksan ulkoministeri Baerbock sanoi, että Euroopan unioni, Nato-liittolaiset ja G7-ryhmän maat ovat sopineet, että Venäjä saa maksaa kovan hinnan, mikäli se päättää käyttäytyä aggressiivisesti.

Baerbock myös kertoi EU:n ja G7-maiden keskustelleen yhteisistä pakotteista. Ulkoministerin mukaan pakotteisiin voidaan turvautua, jos tilanne sitä vaatisi.

Blinken: Jännitteet voidaan tarvittaessa ratkaista hybridihyökkäyksen keinoin

Saksan ja Yhdysvaltain ulkoministerit kehottivat Venäjää toimimaan aktiivisesti Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi.

– Vaadimme Venäjää ryhtymään kiireisesti toimiin Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi. Mikä tahansa aggressiivinen toiminta johtaisi vakaviin seurauksiin, Baerbock sanoi.

Yhdysvaltain Blinkenin mukaan Yhdysvallat ja sen liittolaiset toimivat yhtenä rintamana, mikäli Venäjä jatkaa aggressiivisia toimia Ukrainassa. Yhdysvaltain Blinkenin mukaan kasvavat jännitteet voidaan tarvittaessa ratkaista hybridihyökkäyksen ja puolisotilaallisin keinoin.

– Emme voi vaikuttaa polkuun, jonka Venäjä valitsee, mutta voimme tehdä Venäjälle selväksi, millaisia seurauksia sen valinnasta seuraa, Blinken sanoi tiedotustilaisuudessa.

Saksan Baerbockin mukaan Saksa pyrkisi ratkaisemaan Ukrainan kriisin ennen kaikkea vuoropuhelun ja yhteistyön keinoin.

Saksan ulkoministeri kertoi, että hän aikoo matkustaa Ukrainaan lähiaikoina Ranskan ulkoministeri Le Drianin kanssa.

Baerbock myös kertoi keskustelleensa Blinkenin kanssa Kiinasta ja Iranin ydinneuvotteluista.

Keskustelua puolin ja toisin

Yhdysvaltain Blinkenin on määrä tavata Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov perjantaina Genevessä. Baerbock tapasi venäläisen virkaveljensä Lavrovin Moskovassa jo tiistaina.

Jo aiemmin Saksan ulkoministeri varoitti, että Venäjä saa maksaa taloudellisesti, strategisesti ja poliittisesti korkean hinnan, mikäli se toimii aggressiivisesti Ukrainaa kohtaan.

Tiistain tapaamisen jälkeen Baerbock totesi Venäjän käyttäytyvän uhkaavasti.

– Meillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin puolustaa yhteisiä sääntöjämme. Siitä huolimatta, että se tulisi kalliiksi, Baerbock sanoi tuolloin.