Hyppää sisältöön

Analyytikot tuloskaudesta: Valtaosa yhtiöistä tekee tulosennätyksiä ja tämän vuoden näkymiäkin korotetaan pian

Inderesin Sauli Vilénin mukaan tuotantokustannusten nousu jakaa pörssiyhtiöt voittajiin ja häviäjiin. Nordean Antti Saari ei ole eurooppalaisesta inflaatiosta vielä kovin huolissaan.

Ennusteiden mukaan suomalaisten pörssiyhtiöiden osakekohtaiset tulokset nousivat viime vuonna ennätystasolle. Indeksi on painotettu, eli se tasaa suurten yhtiöiden painoarvoa tuloksissa. Kuva: Marja Väänänen / Yle, grafiikka: Samuli Huttunen / Yle

Moni suomalaisyritys kärsii koronan ja sen aiheuttamien sulkutoimien vuoksi. Tasan eivät kuitenkaan käy epäonnenkaan lahjat, sillä useimmille pörssiyhtiöille tämä pari vuotta jatkunut korona-aika on ollut voittokulkua.

Tuloskauden alla pörssianalyytikoiden odotukset ovat korkealla.

– Pörssiyhtiöillä on takanaan operatiivisesti ihan erinomainen vuosi, Sanoo Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén.

– Valtaosa yhtiöistä tekee omia tulosennätyksiään. Globaalin talouden veto on ollut hyvin vahvaa ja yhtiöt ovat päässeet nauttimaan siitä täysin siemauksin.

Korona on kurittanut esimerkiksi ravintola- ja matkailualan yhtiöt. Mutta ne ovat vain pieni osa kokonaisuutta.

– Häviäjien joukko on hyvin pieni ja voittajien joukko on ihan valtava. Kuten sanoin enemmistö yhtiöistä pistää tulosennätyksensä uusiksi, Vilén arvioi.

– Isona tekijänä on tietenkin valtioiden ja keskuspankkien massiivinen valtioiden elvytys, mikä on nostanut kysyntää ihan kaikilla toimialoilla.

Inderesin Sauli Vilénin mukaan kustaanusten nousu jakaa pörssiyhtiöt voittajiin ja häviäjiin. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Parantuvat tulokset antavat odottaa myös tukevaa osinkopottia, mikä on hyvä uutinen monelle isommalle ja pienemmälle sijoittajalle.

Pörssiyhtiöiden tuloskunto näkyy alla olevassa kuvassa. Kyseessä on niin sanottu painorajoitettu indeksi, mikä tasaa takavuosien kännykkä-Nokian painoarvoa.

Huomiota herättävää on, että kuluvana vuonna yritysten tuloskasvun ennustetaan olevan melko pieni.

Nordean päästrategi Antti Saaren mukaan ennuste perustuu yritysten esittämiin näkymiin. Kun ottaa huomioon globaalin talouden vahvan vedon, yritysten näkymiä voi pitää varovaisina.

– Tälle vuodelle ennustetaan tosiaan aika vaisua tuloskasvua. Minä uskon, että vuoden kuluessa – mahdollisesti jo tästä hetkestä eteenpäin – yritykset alkavat viestiä paremmista näkymistä, Saari sanoo.

– Esimerkiksi konepajoilla on tällä hetkellä aika paksut tilauskirjat ja on mielenkiintoista kuulla, mitä yritykset sanovat.

Nordean päästrategi Antti Saari sanoo, että sijoittajan ei kannata olla pörssin isostakaan heilunnasta huolissaan, vaan jossain vaiheessa tilanne helpottaa. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Eri mieltä hintojen nousuun liittyvistä uhkakuvista

Hintojen nousu eli inflaatio huolettaa kuitenkin monia. Alkamaisillaan olevan tuloskauden keskeisimpiä kysymyksiä on, onnistuvatko yritykset siirtämään kasvaneet tuotantokustannukset tuotteidensa ja palveluidensa hintoihin.

– Uskomme että inflaatio jakaa yhtiöt aika voimakkaasti kahteen kategoriaan. Ne, jotka pystyvät vyöryttämään kohonneet työvoima-, raaka-aine- tai muut kustannukset asiakkailleen, jatkavat voittokulkuaan, Vilén sanoo.

– Niillä, jotka eivät siihen pysty, on merkittävästi vaikeampaa. Tämä on keskeinen asia, jota seuraamme.

Nordean Antti Saari ei kuitenkaan ole samalla tavalla huolissaan eurooppalaisesta inflaatiosta.

Ennen kaikkea siksi, että inflaatio on toistaiseksi liittynyt pitkälti energian hinnannousulla. Sen vaikutus suomalaiseen yrityskenttään on Saaren mukaan rajattu.

Korona-aika alkoi pörssiromahduksella keväällä 2020, mutta sitä seurasi pitkä ja jyrkkä nousu.

Kuten yllä oleva kaavio kuvaa, tuo kiito katkesi viime kesään. Nordean Antti Saari eivät odota, että lähivuosina osakesijoitukset olisivat yhtä tuottoisia kuin parin viime vuoden aikana.

Tästä vuodesta hän odottaa kuitenkin sijoittajille suotuisaa.

– Olemme haarukoineet, että pörssikurssit nousevat tämän vuoden aikana globaalisti 5–15 prosenttia. Ja Helsingin pörssi on varmaan niillä samoilla hujakoilla, Antti Saari sanoo.

– Odotamme siis, että tästä tulee vähän tavanomaista parempi osakevuosi.

Suomalaiset pörssiyhtiöt ovat aloittamassa vuoden 2021 tulosten julkistamisen tästä päivästä alkaen. Ensi viikon tulosjulkistajia ovat mm. UPM-Kymmene, Stora Enso ja Wärtsilä sekä teleoperaattorit Elisa ja Telia.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 22.1. klo 23:een asti.