Hyppää sisältöön

Helsinkiin eksynyt sarvipää varmistui metsäpeuraksi – eläimen vointi kohentunut huomattavasti

Eläintä epäiltiin ulkomuotonsa vuoksi myös tunturipeuraksi eli poroksi. Nuori yksilö on Korkeasaaren mukaan reipastunut ja syö hyvällä ruokahalulla, joten sen selviämisen suhteen ollaan toiveikkaita.

Korkeasaaren villieläinsairaalassa toipumassa oleva peura.
Video on kuvattu 7. tammikuuta Helsingin Haagassa. Kansikuvassa eläin valokuvattuna 10. tammikuuta Korkeasaaren eläinsairaalassa. Video: Pepe Ylämaa

Helsingissä tammikuun alussa juoksennellut peura on paljastunut metsäpeuraksi, Korkeasaari tiedottaa (siirryt toiseen palveluun). Alun perin eläintä epäiltiin ulkomuotonsa vuoksi tunturipeuraksi eli poroksi.

Eläimen alalajin selvittämisessä kului puolisentoista viikkoa. Vasan ja Korkeasaaren metsäpeurojen verinäytteistä eristetystä DNA:sta monistettiin sopivia pätkiä, joiden emäsjärjestystä eli sekvenssiä verrattiin tietokannoista löytyneeseen metsäpeuran sekvenssiin.

– Luonnontieteelliseltä keskusmuseolta saamamme metsäpeuran sekvenssidatan perusteella voimme sanoa tämän eläimen olevan metsäpeura eikä poro, vahvistaa tutkimusjohtaja Petri Auvinen Biotekniikan instituutista.

Nuori yksilö myös on reipastunut ja syö hyvällä ruokahalulla, joten sen selviämisen suhteen ollaan toiveikkaita. Korkeasaaren Villieläinsairaalaan saapuessaan se oli huonokuntoinen ja stressaantunut.

Nyt se tarkkailee ympäristöään uteliaasti ja syö hyvällä ruokahalulla jäkälää ja lehteviä oksia sekä maistelee jo poronrehuakin, Korkeasaari kertoo tiedotteessaan. Selviämisen suhteen kriittisimmät päivät on ohitettu, mutta vasan kuntoa seurataan edelleen stressin viiveellä aiheuttamien vaurioiden varalta.

Sekä poro että metsäpeura ovat harvinaisia vieraita Helsingissä, varsinkin jos ne ovat vaeltaneet kaupunkiin omin jaloin vähintään Päijänteeltä saakka, kuten tämä eläin on näköhavaintojen perusteella tehnyt.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 21. tammikuuta kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi: