Hyppää sisältöön

Rajoittaja ja rajoituksien kohde kertovat uupumuksestaan koronaan – ravintolapäällikkö ohjattiin hakemaan töitä McDonald'sin kassalta

Turhautuminen on jo yleinen reaktio koronaviruksen uusiin käänteisiin ja niiden tuomiin rajoituksiin. Silti vieläkin pitäisi jaksaa sinnitellä.

Laura Rasi on muiden lailla hyvin väsynyt jatkuvasti venyvään koronatilanteeseen. Kuva: Kiira Ikävalko / Yle

"Kalapuikkoasento" ja Netflixiä. Ravintolapäällikkö Laura Rasin päiväohjelma on nyt hyvin erilainen kuin ennen koronaa.

– Ennen menin sata lasissa ja pyöritin kahta ravintolaa. Ei tämä kivalta tunnu ihmisestä, joka tykkää pitää itsensä kiireisenä.

Rasin ravintolat sijaitsevat Kotkassa ja Pyhtäällä. Hän on nyt toista kertaa lomautettuna koronaviruksen vuoksi, ja työt saattavat jatkua vasta maaliskuussa.

Kurjinta lomautuksessa on se, että ei ole mitään mielekästä tekemistä.

– Pitää illalla suunnitella, että mitä tekisin seuraavana päivänä. Että miksi nousisin ylös sängystä.

Ravintola-alan tilanne on ollut koko koronapandemian ajan piinaava. Vaikka asiakkaita on ollut vähemmän, jatkuva soutaminen ja huopaaminen rajoitusten ja ohjeistusten kanssa on työllistänyt sitäkin enemmän. Tosin nyt töitä ei ole.

Rasi kertoo, että koko tilanne ottaa hermoon, eikä hän varmasti ole ainut.

Kouvolan kaupungin turvallisuuspäällikkö on itsekin jo uupunut kaikkeen koronahöykytykseen. Silti on vaan vielä jaksettava, jotta yhteiskunta pysyy pystyssä. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Myös päätöksiä tekeviä kyllästyttää jo

Koronauupumus vaivaa myös niitä, jotka tekevät päätöksiä rajoituksista ja huolehtivat, että niitä noudatetaan.

Kouvolan turvallisuuspäällikkö ja kaupungin valmiusryhmän jäsen Johanna Tauriainen kertoo, ettei väsymys ole unohtanut häntäkään.

– Olen tehnyt jo kaksi vuotta työkseni koronaa. Olisi kiva tehdä jotain muutakin.

Tauriainen kertoo, että rajoitusten ja suositusten myötä myös hänen elämänsä on luonnollisesti kaventunut jonkin verran. Ystävien kanssa ei enää juhlita, eikä matkoja sovi nyt tehdä.

– Minua kuormittavat samat asiat kuin muitakin. Olen ollut kaksi vuotta myös etätöissä. Lähityö on korona-aikana raskasta, mutta niin on etätyökin.

Rajoituksille on perusteensa

Jatkuvat uudet rajoitustoimenpiteet voivat tuntua turhilta, kun samaan aikaan tiedotetaan, että koronaviruksen omikronmuunnoksen leviämistä ei voi estää.

Vaikka rajoitukset tuntuvatkin kiistanalaisilta, niille on silti tärkeä paikkansa, sanoo Tauriainen.

– Omikronin leviämistä ei voi estää, mutta sitä voi hidastaa. Jos kaikki sairastuvat kerralla, sairaalat kuormittuvat ja kriittisiltä alueilta loppuu työvoima.

Tauriainen muistuttaa, että esimerkiksi terveydenhuollon henkilöstötilanne on jo jonkin aikaa ollut huono. Tälläkin hetkellä henkilökuntaa on poissa töistä koronaviruksen vuoksi, eikä tilalle löydetä sijaisia. Sote-ala ei ole ainut, jonka henkilöstön puuttuminen voi aiheuttaa kriisin.

– Jos vaikka poliisit, palomiehet tai varhaiskasvatuksen työntekijät sairastuvat kerralla, siitä voi tulla haasteita kaikille.

Töitä on haettava, vaikka niitä ei ole

Lomautuksen alkaessa Laura Rasi ilmoittautui työttömäksi työnhakijaksi.

– Ehdin olla 11 päivää lomautettuna, kun minuun otettiin yhteyttä ja sanottiin, että töitä on nyt haettava tai tulee karenssi.

Lomautetun työntekijän tuki on vastikkeellista. Se tarkoittaa sitä, että työntekijän on lomautusaikanaan otettava vastaan tarjottu työ tai koulutus ja osallistuttava palveluihin, jotka edistävät työllistymistä.

Osaamista vastaavaa työtä ei vain ollut. Lopulta Rasia kehotettiin hakemaan McDonald'sin kassatyöntekijäksi.

– En väheksy sen alan työntekijöitä, mutta se on sellainen ensityö, josta lähdetään ylöspäin. He olisivat laittaneet 21 vuotta alalla työskennelleen ravintolapäällikön sinne. Olisin kokenut työelämän inflaation, jos näin olisi käynyt. Mutta ei sieltä kuulunut sitten mitään, ehkä en ollut pätevä siihen.

Aikuiset tahtovat vanhoille tanssit

Rajoituspäätösten tekeminen on ollut varsinaista tasapainoilua, ja monet päätökset ovat saaneet kansalaisten kulmakarvat kohoamaan.

On silti ollut alusta alkaen selvää, että päätöksiä tehdään nuorison hyvinvointi edellä. Esimerkiksi torstaista lähtien Kymenlaaksossa valtaosa liikuntapaikoista on suljettu ainakin kahdeksi viikoksi lukuun ottamatta lasten ja nuorten ohjattua harrastustoimintaa.

– On epidemiologinen valinta ja arvovalinta, että rajoitukset kohdistuvat aikuisiin. Pyrimme suojaamaan lasten ja nuorten hyvinvointia, ja lisäksi aikuiset levittävät koronaa tehokkaammin kuin lapset, Tauriainen kertoo.

Lapset saavat myös jatkossa mennä kouluun ja päiväkotiin, vaikka perheessä olisikin koronaa.

– Tarkoitus varmistaa se, että ihmiset pääsevät töihin. Yhteiskunta pysähtyisi, jos koko perhe jäisi karanteeniin.

Kouvolan yhteislyseon vanhoja tanssittiin viime vuonna vasta lokakuussa. Arkistokuva. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Tauriainen kertoo, että lukiolaiset harjoittelevat tällä hetkellä normaalisti vanhojen tansseihin pienin muutoksin.

Tanssien koreografioita on muutettu niin, että kaikki tanssivat koko ajan vain oman parinsa kanssa. Maskeja käytetään myös. Se, voiko yleisö tulla katsomaan paikan päälle lukiolaisten tansseja, on vielä epäselvää.

– Aluehallintoviraston päätökset koskevat myös vanhojen tanssien yleisöä. Jos yleisö ei pääse paikalle, voidaan vaikka striimata. Toivotaan, että tanssit voi järjestää aikataulussaan.

Koronan pelisäännöt ovat muuttuneet

Koronasta ei vielä voi puhua ihan tavallisena flunssana.

Tauriainen kertoo, että Suomessa ja maailmalla käydään parhaillaan keskustelua siitä, onko vuoden 2019 koronaviruksen aiheuttama infektio enää yleisvaarallinen tartuntatauti vai ei. Sellaisiksi on nykyisen koronavirusinfektion lisäksi määritelty paitsi SARS- ja MERS-virusinfektiot, myös muun muassa lavantauti, hepatiitti A ja E, kurkkumätä, tuhkarokko ja polio.

– Rokotukset ovat muuttaneet tätä peliä paljon. Vaikka rokotus ei suojaa tartunnalta, se suojaa vakavalta taudilta, Tauriainen muistuttaa.

Kouvolan kaupungin koronaryhmä käy säännöllisesti läpi ennusteita tautitilanteen kehityksestä. Ennusteiden mukaan tämän tautiaallon huippu saavutettaisiin muutaman viikon kuluttua. Sairaalahoidon tarpeen huippu tulisi hieman myöhemmin. Tautihuippu voi tulla myös eri aikaan eri puolilla maata.