Hyppää sisältöön

Ympäristöliike Elokapinan taustayhdistyksen toiminnasta nostettiin rikossyytteitä

Vastaajat kiistävät syyllistyneensä rikoksiin. Syyttäjä teki myös syyttämättäjättämispäätöksiä asiassa.

Elokapinan mielenosoitus syyskuussa. Kuva: Jaakko Stenroos/All Over Press

Ympäristöliike Elokapinan ja sen taustayhdistyksen Elonvaalijat ry:n toiminnasta on nostettu rikossyytteitä.

Syyttäjä syyttää neljää henkilöä rahankeräysrikoksesta. Syyte koskee Helsingin poliisilaitokselle ilmoitettuja pienkeräyksiä huhtikuussa ja syyskuussa 2021. Keräyksien tuotto on syyttäjän mukaan todennäköisin syin tarkoituksellisesti kerätty "selvästi yleistä järjestystä tai turvallisuutta varantavan tai lainvastaisen toiminnan rahoittamiseksi".

Kaikki neljä vastaajaa on esitutkinnassa kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Rahankeräysrikosepäilyssa syyttäjä teki yhden syyttämättäjättämispäätöksen.

Lisäksi syyttäjä nosti Elokapinan toimintaan liittyvän syytteen petoksesta. Tämä syyte koskee Suomen kulttuurirahaston kannatusyhdistys ry:n varoista maksettua apurahaa Elokapina-liikkeen toimijalle.

Kaksi vastaajaa on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Syyttäjä syyttää yhtä henkilöä myös julkisesta kehottamisesta rikokseen. Samasta rikoksesta epäiltiin kaikkiaan viittä henkilöä, mutta syyttäjä teki neljän osalta syyttämättäjättämispäätöksen.

Syyttämättä jääneiden joukossa on isä ja poika, jotka joutuivat rikoksesta epäillyksi sen jälkeen, kun he antoivat Ylelle haastattelun. Haastattelussa he kertoivat suhtautumisestaan Elokapinan toimintatapoihin.

Syyttäjän mukaan toimintatapojen hyväksyminen ei täytä rikoksen tunnusmerkistöä.

Korjaus 21.1.2022 klo 11.04: Korjattu jutun otsikkoa, jossa kerrottiin, että Elokapinan taustayhdistyksen toiminnasta on nostettu rahankeräysrikos- ja petossyytteet. Todellisuudessa petossyyte liittyy syyttäjän mukaan Elokapina-liikkeen toimijaan, ei taustayhdistykseen.

Lue lisää: