Hyppää sisältöön

Ylen kysely: Aluevaaleissa äänestetään mieluummin oman kunnan ehdokasta kuin puoluetta – tutkijan mukaan se voi olla ongelma

Politiikan tutkijoiden mukaan oman kunnan palveluiden turvaaminen painaa äänestäjien ehdokasvalinnassa paljon. Merkittävällä osalla äänestäjistä ei ole vakiintunutta puoluekantaa.

Aluevaalien ennakkoäänestys päättyi tiistaina. Vaalipäivä on ensi sunnuntaina, 23. tammikuuta. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Aluevaaliehdokkaan kotikunta merkitsee puolekantaa enemmän, käy ilmi tuoreesta kyselystä. Ylen Taloustutkimuksella teettämässä kyselyssä selvitettiin aluevaaliehdokkaan valintaan vaikuttavia tekijöitä.

39 prosenttia vastanneista kertoo äänestävänsä mieluiten oman kotikunnan ehdokasta. Sen sijaan 30 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että ehdokkaan edustama puolue tai ryhmä painaa valinnassa eniten.

Valtio-opin professori Elina Kestilä-Kekkonen Tampereen yliopistosta pitää tulosta varsin odotettuna.

– Siinä ei ole mitään yllättävää. Olemme tottuneet ajattelemaan päätöksentekoa kuntapohjaisesti, erityisesti sosiaali- ja terveydenhuoltoa.

Kestilä-Kekkonen huomauttaa, että myös kuntavaaleissa oman alueen ehdokkuus painaa usein enemmän kuin se, mitä puoluetta ehdokas edustaa.

Hänen mukaansa ajattelumalli ei kuitenkaan ole täysin ongelmaton.

– Alueilla tehdään paljon ideologisia päätöksiä esimerkiksi yksityisten palveluiden käytöstä, palvelustrategiasta ja johtamiskulttuurista. Sinällään puoluevalinnan tulisi olla tärkeää. Mutta varmasti hyvin kuntavetoisesti tullaan menemään, Kestilä-Kekkonen ennakoi.

Myös yliopistotutkija Jenni Karimäki Helsingin yliopistosta toteaa, että tuloksessa näkyy samanlainen ilmiö kuin suurten kuntaliitosten yhteydessä käydyissä kuntavaaleissa: ensisijaisesti äänestetään oman kunnan painoarvon puolesta.

– Äänestyspäätöksellä halutaan turvata omia lähipalveluita mahdollisimman pitkälle. Varmasti tietynlaista taktista äänestämistä tullaan näkemään sen suhteen. Toisaalta pitää muistaa, että tänä päivänä äänestäjistä valtava määrä on liikkuvia äänestäjiä eli sellaisia, joilla ei ole välttämättä vakiintunutta puoluekantaa. He tekevät vaaleista toiseen puolue- ja ehdokasvalinnan uudestaan, Karimäki kertoo.

Vastaajista 16 prosenttia ilmoittaa, että ehdokkaan tuttuus on äänestyspäätöksen kannalta merkittävin seikka.

Tutkijat: Keskusta on omalla maallaan

Kokoomus lähtee ensi sunnuntaina käytäviin aluevaaleihin selkeänä ennakkosuosikkina. Ylen kannatusmittauksen mukaan kokoomusta kertoo äänestävänsä 22,4 prosenttia vastaajista. Se on selkeästi SDP:n (18 %) edellä.

Tutkijoiden mukaan aluevaalikannatusmittauksen kärkipuoluetta avittavat todennäköisesti alhaiseksi jäävä äänestysprosentti, oppositioasema sekä heille tuttujen teemojen, kuten verotuksen sekä julkisen ja yksityisen välinsen rajankäynnin merkitys aluevaaleissa.

– Kokoomuksen vahvuutena on aina ollut varmat äänestäjät, professori Elina Kestilä-Kekkonen lisää.

Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Kannatusmittauksen tuloksessa huomiota herättävää on keskustan nousu kolmanneksi ohi perussuomalaisten. Se ei kuitenkaan politiikan tutkijoiden mukaan ole järin yllättävä käänne, sillä keskusta on heidän mukaansa aluevaaleissa kotikentällään.

– Perussuomalaisten mielenkiinto on enemmän valtakunnallisissa teemoissa, erityisesti maahanmuutossa. Keskustalle nämä ovat juuri ne heidän vaalinsa, koska Helsinki ei ole mukana ja toisaalta pienissä kunnissa äänestetään aktiivisemmin. Niissä keskustan kannatus on korkeinta, Kestilä-Kekkonen sanoo.

Yliopistotutkija Jenni Karimäen mukaan tuoreimman kannatusmittauksen kaltainen tulos (17,7 %) olisi aluevaaleissa keskustalle merkittävä voitto. Se ylittäisi selkeästi viimevuotisen kuntavaalituloksen (14,9 %).

– Se olisi puolueelle sellainen piristysruiske, jota se on varmasti odottanut, Karimäki sanoo.

Voit keskustella tästä artikkelista 21.1.2022 kello 23 saakka.

Aiheesta lisää: