Hyppää sisältöön

Keski-ikäinen Annamaija Hakama lupasi julkisesti maksaa Elokapinan mielenosoittajien sakkoja – nyt hän sai syytteen kehottamisesta rikokseen

Syyttäjä teki tänään myös syyttämättäjättämispäätöksiä samasta rikosnimikkeestä. Syytteen saanut nainen eroaa muista siinä, että hän lupasi maksaa muiden sakkoja.

Kuvituskuva Elokapinan mielenosoituksesta Sörnäisten rantatiellä Helsingissä 11.12.2021 Kuva: Antti Haanpää / Yle

Syyttäjä on nostanut syytteen julkisesta kehottamisesta rikokseen tapauksessa, jossa liikettä tukeva henkilö antoi syyskuussa toiminnastaan haastattelun Ylelle.

Yle kertoi aiemmin tänään, että isää ja poikaa epäiltiin samasta rikoksesta siksi, että nämä ilmaisivat hyväksyntänsä Elokapinan toimintatavoille Ylen podcastissa. Syyttäjä teki heidän osaltaan tänään syyttämättäjättämispäätöksen, sillä toimintatapojen julkinen hyväksyminen ei ole rikos.

Elokapinan toiminnassa mukana oleva Annamaija Hakama puolestaan sai syytteen julkisesta kehottamisesta rikokseen. Erona isän ja pojan tapaukseen näyttää olevan se, että Hakama lupasi julkisesti maksaa mielenosoittajien sakkoja.

Muita samassa jutussa esiintyviä henkilöitä ei syytetä rikoksesta.

Antoi haastattelun Ylelle syyskuussa

Ylen haastattelussa Hakama sanoi, että hän ei työuransa takia ole valmis itse kansalaistottelemattomuuteen kuten uhmaamaan poliisin poistumiskäskyjä.

Hakama kertoi kuitenkin, että hän on valmis maksamaan muiden sakkoja. Hän kertoi myös maksaneensa poliisin kiinniottamien kolmen nuoren sakot.

– Ajattelen taloudellisesti niin pöhkösti tai järkevästi, että minun itseni ei kannata jäädä kiinni kadulla, koska sillä sakkorahalla maksan ehkä viiden–kuuden opiskelijat sakot. Kuusi poliisiautoon kannettavaa tekee enemmän säröä kuin yksi keski-ikäinen mummu, Hakama sanoi Ylen haastattelussa.

Hakaman saamasta syytteestä kertoi ensimmäisenä Svenska Yle. Yle julkaisee Hakaman nimen asian yhteiskunnallisen merkittävyyden vuoksi ja siksi, että hän on aiemmin esiintynyt julkisuudessa tässä asiassa.

Hakama itsekin on valmis yhä esiintymään julkisuudessa omalla nimellään. Hän ei kuitenkaan halua tässä vaiheessa kommentoida häntä vastaan nostettua syytettä julkisesti.

Lue lisää: