Hyppää sisältöön

Omikron-epidemia on nyt vallalla Kanta-Hämeessä – yli kolmannes koronatesteistä on positiivisia

Omikron-tartuntojen selvittämiseksi tietty määrä Kanta-Hämeen koronatesteistä on laitettu sekvensointiin ja vastaukset tulevat Fimlabista parin viikon viiveellä.

Fimlab testasi viime viikolla noin 3 300 kantahämäläistä. Kuvituskuva. Kuva: Anne-Maria Niskanen / Yle

Koronatilanne on yhä erittäin huono Kanta-Hämeessä. Kahden viikon ilmaantuvuusluku on 1 841 tartuntaa 100 000 ihmistä kohden. Viime viikolla maakunnassa todettiin yli 1 500 uutta tautitapausta. Riihimäen seudulla on maakunnan eniten koronatartuntoja.

– 14 vuorokauden osalta meillä todettiin 3 129 uutta koronatapausta. On kuitenkin todettava, että tapausmäärät eivät enää viime viikolla olleet nousussa, kertoo Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen.

Fimlab testasi viime viikolla noin 3 300 kantahämäläistä. Perustestien vastausviiveet ovat olleet noin 1–2 vuorokautta näytteenotosta. Näytteistä noin 38 prosenttia on positiivisia. Leskinen muistuttaa, että paljon tartuntoja jää toteamatta.

– Koronan tilannekuva on tällä hetkellä epäselvä, koska ohjeistus on, että positiivisen kotitestin saaneen ei pidä erikseen tulla terveydenhuollon piiriin testattavaksi, jos sille ei ole erikseen tarvetta vaan pitää jäädä omakaranteeniin ja siten suojata toisia tartunnalta. Tästä johtuu, että todellisten tartuntojen määrää ei tiedetä tarkasti.

Omikronia oli liikkeellä jo jouluviikolla

Omikronin liikkeiden seuraaminen on haasteellista. Omikron-tartuntojen selvittämiseksi tietty määrä Kanta-Hämeen koronatesteistä on laitettu sekvensointiin ja vastaukset tulevat Fimlabista parin viikon viiveellä.

– Meillä on ollut ajatus siitä, että omikron on lähtenyt liikkeelle Kanta-Hämeessä korkeintaan viikon kaksi Helsingin ja Uudenmaan seudun jäljessä ja Varsinais-Suomen tilannetta mukaillen. Nyt näistä sekvenssilöydöksistä nähdään, että jouluviikolla suurin osa sekvennoinnissa olleista näytteistä oli omikronia ja uudenvuoden viikolla kaikki.

– Tämä on nähty maailmallakin, että omikron ottaa sen valtavariantin aseman hyvinkin nopeasti, Leskinen kertaa.

Useita vuodeosasto- ja hoivayksikköaltistumisia

Sairaanhoitopiirin mukaan tällä hetkellä sairaalan henkilökuntaa on sairaana ja karanteenissa. Lisäksi on useita vuodeosasto- ja hoivayksikköaltistumisia kuten Hämeenlinnassa Linnanniemen kotihoidossa, missä on todettu yksi koronatartunta. Lisäksi kolme asiakasta ja kolme työntekijää on ohjattu joko seurantaan tai karanteeniin.

Erikoissairaanhoidossa sekä perusterveydenhuollossa on tällä hetkellä yhteensä 18 koronapotilasta. Tehohoidossa heitä ei ole tällä hetkellä yhtään.

– Sairaalakuormitus on Kanta-Hämeessä pitkästä aikaa alhainen. Meiltä on kotiutunut pitkillä hoitojaksoilta olleita, eikä uusia ole tullut samassa suhteessa sisään, johtajaylilääkäri Sally Leskinen kertoo.

Kanta-Hämeessä on koko epidemian aikana todettu yhteensä 9 543 koronatartuntaa. Koronaepidemian aikana menehtyneitä on tällä hetkellä yhteensä 58, joista neljä tammikuussa.