Hyppää sisältöön

Työnantaja kysyi, onko Tommy Oksalla rokotuksia, ja tämä vastasi ei – 31-vuotiaan palomiehen ura voi katketa koronaan

Palomies Tommy Oksa ei halua ottaa koronarokotusta. Se johtaa ainakin näillä näkymin ammatinvaihtoon. Ammattiliitto kertoo saaneensa kriittistä palautetta vastikään voimaan tulleesta vaatimuksesta.

Pelastusalalle tuli rokotusvaatimus, ja se saattaa päättää myös tosi-TV:stä tutun palomiehen työn – ei aio silti rokottautua
Pelastusalalle tuli rokotusvaatimus, ja se saattaa päättää myös tosi-TV:stä tutun palomiehen työn – ei aio silti rokottautua

Vielä pari kuukautta sitten Tommy Oksan elämä hymyili leveästi: esikoistytär oli juuri syntynyt, ja perhe teki samoihin aikoihin kaupat Porin Tuulikylässä sijaitsevasta omakotitalosta.

31-vuotias Oksa työskentelee Kankaanpään paloasemalla vakituisessa virassa palomiehenä. Hän ei ole tyttöystävänsä tavoin halunnut ottaa koronarokotuksia ja on osannut epäillä tämän johtavan ongelmiin työpaikallaan.

Aavistus kävi toteen pari päivää sitten, kun esimies soitti Oksalle kysyäkseen, onko tällä rokotuksia.

– Vastasin, että ei ainakaan sitä rokotusta, jota te tässä nyt varmaan tarkoitatte, Oksa sanoo ja hymähtää.

Tommy Oksa on viihtynyt työssään palomiehenä Kankaanpään paloasemalla, mutta näillä näkymin edessä on ammatinvaihto. Kuva: Kati M. Rantala / Yle

Tällä hetkellä näyttää siltä, että Oksan työ palomiehenä päättyy lomautukseen kuunvaihteessa. Toinen vaihtoehto on siirtyminen muihin Porin kaupungin mahdollisesti tarjoamiin tehtäviin.

Ammattiliittoon on tullut kriittistä palautetta

Johtaja Kim Nikula Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL ry:stä kertoo, että tammikuun alussa voimaan tullutta tartuntatautilain väliaikaista 48 a pykälää (siirryt toiseen palveluun) sovelletaan niihin pelastusalan työntekijöihin, jotka työskentelevät ensihoito- ja ensivastetehtävissä tai oleskelevat asiakas- ja potilastiloissa.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että työntekijällä on oltava koronarokotesuoja. Toinen vaihtoehto on alle 72 tuntia ennen työvuoron alkua saatu negatiivinen COVID-testitulos, mikäli rokotetta ei voi lääketieteellisistä syistä ottaa.

Jos rokotteen tuomaa suojaa ei ole, voi edessä olla lomautus.

– Lain mukaan edellytämme, että työnantajat kartoittavat näissä tapauksissa vaihtoehtoisia tehtäviä. Jos työntekijä ei suostu ottamaan korvaavia tehtäviä vastaan, viimeisenä vaihtoehtona voi olla lomautus, Nikula sanoo.

Hänen mukaansa liittoon on tullut asetuksesta puolenkymmentä kriittistä yhteydenottoa.

– Kriittistä palautetta on tullut, mutta kukaan ei ole ilmoittanut, että olisi irtisanoutumassa työtehtävistään tämän vuoksi. Toki sekin on mahdollista.

Liitto suosittelee jäsenilleen rokotusten ottamista, jotta yhteiskunta pysyy toimivana koronapandemian yli. Pelastusalalla on Nikulan mukaan jo nyt huutava pula ammattilaisista.

– Pahimmassa ääritilanteessa voi tietenkin olla, että irtisanoutumisia tulee. Luotan kuitenkin, että suurin osa ottaa rokotteet ja ymmärtää, miksi ne täytyy ottaa. En usko, että tästä sen suurempaa ongelmaa syntyy.

Pelastuslaitokset selvittävät rokotuskattavuutta

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla toimivista pelastuslaitoksista kerrotaan Ylelle, että rokotekattavuuden selvittäminen ensihoidon tehtävissä toimivien työntekijöiden osalta on parhaillaan käynnissä tai alkamassa.

Pääsääntöisesti tieto vaatimuksesta on otettu vastaan ymmärtävästi.

– Negatiivista palautetta ei ole toistaiseksi tullut käytännössä ollenkaan, mistä olen hieman yllättynyt. Olin varautunut yhteydenottoihin, koska ymmärrettävästi tällainen nopeasti tullut uhka siirrosta toisiin tehtäviin tai lomautuksesta voi aiheuttaa ahdistusta, sanoo ensihoitopäällikön sijaisena toimiva Katariina Koivisto Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

Koiviston mukaan työntekijöille on mahdollistettu rokottautumisen aloittaminen siirtymäajan puitteissa ilman, että heitä välittömästi siirrettäisiin toisiin tehtäviin.

Länsi-Uudellamaalla on puolestaan käyty jonkin verran kriittistä keskustelua aiheesta, ja Helsingissä kartoitus on vasta alkamassa.

Kartoituksen lisäksi kaupungeissa keskustellaan parhaillaan siitä, miten toimitaan niiden henkilöiden kohdalla, joilta rokotesuojaa ei löydy tai jotka eivät halua kertoa omia rokotustietojaan.

– Sitä joudutaan arvioimaan, koska potilashoitotyössähän he eivät voi toimia. Pitää miettiä, mitä ovat ne korvaavat tehtävät, joita heille voidaan osoittaa ja kuinka paljon tällaisia tehtäviä pelastuslaitoksilta löytyy, sanoo ensihoitopäällikkö Juha Karhu Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

Näppituntuma pelastuslaitoksilla on, että suurin osa hoitotehtävissä toimivista on rokotettuja. Helsingissä, Länsi-Uudellamaalla ja Keski-Uudellamaalla ei missään ollut tiedossa tapauksia, joissa henkilö olisi irtisanoutunut tehtävästään rokotusvaatimuksen vuoksi.

Oksa ei pelkää sairautta, mutta kantaa huolta alastaan

Tommy Oksa ei pelkää koronaan sairastumista. Itse asiassa hänen tyttöystävänsä sairasti taudin lievänä alkuvuodesta, mutta Oksa itse vältti tartunnan.

Koronanpelon sijaan hän jakaa Suomen pelastusalan ammattilaisten yhdistyksen huolen palomiesten riittävyydestä.

Tommy Oksa vaihtaa palomiehen työt verkkovalmentamiseen ja some-markkinointiin: "Ihmisten auttaminen on intohimoni, nyt teen sitä vain vähän eri tavalla." Kuva: Kati M. Rantala / Yle

– Korona ei kuitenkaan ole ainoa asia, mitä maailmassa tapahtuu. Yhtä lailla on tulipaloja ja kolareita. Avuntarvitsijoita on paljon ja palomiehiä vähän. Olen ällistynyt, että valtiolla on varaa vetää näin tiukkaa linjaa, että käytännössä potkitaan työmiehiä ulos.

Oksan virka palomiehenä säilyy Porin kaupungin kirjoilla, mutta jatkossa hän aikoo elättää itsensä verkkovalmentajana ja some-markkinoijana.

Oksalla on kuvapalvelu Instagramissa (siirryt toiseen palveluun) lähes 28 000 seuraajaa. Hän on myös esiintynyt televisiossa Nelosen Gladiaattoreissa ja MTV:n Love Island Suomi -ohjelmassa vuonna 2019.

– Koronarokotteen lupaan ottaa sitten, kun se toimii samoin kuin poliorokotus. Eli kaksi piikkiä tuo kymmenen tai 15 vuoden suojan.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 22. tammikuuta kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi: