Hyppää sisältöön

Vaaliasiantuntija Ykkösaamussa – mitä haluat kysyä Markku Jokisipilältä?

Suomessa käydään historian ensimmäiset aluevaalit. Onko kysymys suuresta vallanjaosta? TV1:n ja Yle Radio 1:n Ykkösaamun vieraana on Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

TV1:n ja Yle Radio 1:n Ykkösaamun vieraana lauantaina 22.1. on Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä. Kuva: Yle

Miten aluevaalit muuttavat Suomea? Suomessa käytiin vuosikymmeniä kestävä poliittinen keskustelu sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksesta. Olennainen osa uudistusta on maakuntahallinnon uudelleen järjestäminen. Mikä on poliittinen lopputulos?

Miten äänestäjät käyttäytyvät? Pääsevätkö valtaan pienten kuntien ja kaupunkien edustajat, vai keskittyykö valta keskuskaupunkeihin?

Kumpi on jatkossa olennaisempi päättävä elin, kaupungin- tai kunnanvaltuusto, vai aluevaltuusto? Useita merkittäviä kuntapäättäjiä aluevaalit eivät kiinnosta.

Onko oikein, että kuntavaltuuston, aluevaltuuston, eduskunnan ja jopa valtioneuvoston jäsenenä on sama henkillö? Kunnan, kaupungin, maakunnan vai kansallinen etu, mikä on etusijalla?

TV1:n ja ja Yle Radio 1:n Ykkösaamun vieraana suorassa lähetyksessä lauantaina 22.1. klo 10.05 alkaen on Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä. Seija Vaaherkumpu haastattelee.

Jokisipilälle voi lähettää kysymyksiä sähköpostitse osoitteella tv1.ykkosaamu@yle.fi tai alla olevalla lomakkeella.