Hyppää sisältöön

Eikö koronan kustannustuki kiinnosta vai ollaanko Lapissa vain hitaita – viidennen hakukierroksen puolivälissä tehty vasta 20 hakemusta

Koronarajoitusten kustannusten kompensoimiseen tarkoitettu valtion tuki on tällä kierroksella suunnattu erityisesti majoitus-, ravintola- ja tapahtuma-aloille. Puolivälissä oleva viides hakukierros on saanut Lapin yrityksiä hitaasti liikkeelle.

Yritykset voivat hakea Valtiokonttorilta tukea koronarajoitusten aiheuttamiin kustannuksiin. Menossa on jo viides hakukierros. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Edellisellä hakukierroksella viime vuoden elo-syyskuussa Lappiin tuli kustannustukieuroja valtiolta kolme miljoonaa. Nyt, viidennen kierroksen ollessa puolivälissä, yritykset ovat hakeneet tukea vasta reilun 400 000 euron edestä.

Tukea voi saada koronarajoituksista koituneisiin kuluihin, jotka ovat syntyneet 1.6.–30.9.2021. Virallinen kustannustuen määritelmä löytyy Valtiokonttorin verkkosivuilta:

Tuki korvaa kuluja yrityksille, jotka ovat kärsineet julkisoikeudellisista, koronapandemian torjuntaan liittyvistä rajoituksista.

Tätä koronarajoitusten tuomien tappioiden kompensoimiseen tarkoitettua valtion kustannustukea on toistaiseksi hakenut Lapista vasta 20 yritystä. Niistä myönteisen päätöksen on saanut 11 ja hylättyjä hakemuksia on kaksi. Päätöstä odottaa seitsemän yritystä.

Lappilaisyritykset saaneet vasta 430 000 euroa

Viidennen kierroksen tukihaku alkoi 21. joulukuuta ja päättyy helmikuun 18. päivä eli nyt ollaan tarkalleen puolivälissä. Tähän mennessä lappilaisyrityksille myönnetty kokonaissumma on 430 000 euroa.

Eniten tukea ovat saaneet vauhdissa olevalla hakukierroksella Tornion City Hotell & Restaurants oy, jonka saama tukimäärä on noin 196 000 euroa ja Rovaniemen City-hotelli, joka sai haussa 130 000 euroa.

Edellisen eli neljännen hakukierroksen suurimmat lappilaiset tuen saajat majoitus- ja ravintola-alalla eivät ole vielä jättäneet hakemusta. Kärjessä olivat viimeksi Levin matkailukeskus oy, joka sai tukea peräti 500 000 euroa ja Hullu Poro oy, jonka potti nousi 456 000 euroon.

Neljännen hakukierroksen kolmen miljoonan euron pottia oli jakamassa yhteensä 111 yritystä. Niistä yli 100 000 euron tuen nettosi yhdeksän yritystä, omassa ylhäisyydessään edellä mainitut Levin matkailukeskus oy ja Hullu Poro. Hyvänä kolmosena kärjessä keikkui Harriniva oy 259 000 eurolla.

Alle 10 000 euron avustuksen saajia oli 46.

Lapin potti yhteensä jo reilut 54,5 miljoonaa

Lappiin on satanut koronan kustannustukena mannaa reilut 52 miljoonaa euroa. Sen lisäksi niin sanottuna sulkemiskorvauksena on pohjoisen yrityksille jaettu 2,5 miljonaa euroa.

Valtiokonttori jakoi ensimmäisen kerran koronan kustannustukea heinä-elokuussa 2020. Sen jälkeen on ollut jo kolme jakokierrosta ja nyt on siis menossa viides.

Koko maahan tukea on jaettu lähes 800 miljoonaa euroa. Sen lisäksi on myönnetty 80 miljoonaa euroa sulkemiskorvausta.

Sulkemiskorvausta on voinut saada yritys, jonka toimitilat on suljettu tilapäisesti asiakkailta lain määräyksen tai viranomaisen päätöksen mukaisesti.

Sulkemiskorvaus koskee ravintoloita ja muita ravitsemisyrityksiä sekä esimerkiksi liikunta- ja urheilutiloja, kuntosaleja, kylpylöitä ja sisäleikkipuistoja.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.