Hyppää sisältöön

Ara-asuntojen vuokrat nousivat Kuopiossa muuta maata jyrkemmin – neliövuokra on nyt keskimäärin 12 euroa

Ara-asuntojen keskimääräinen neliövuokra on noussut vuoden 2015 lopun noin 10,70 eurosta viime vuoden lopun 12 euroon. Samassa ajassa neliövuokra on kohonnut vapailla markkinoille lähes 15 euroon.

Vuokranantajat totuttelevat tällä hetkellä uuteen normaaliin, kun asuntojen vuokraus on muuttunut selvästi aiempaa haastavammaksi, kertoo Vuokraturva. Kuvituskuva. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Pienituloisille suunnattujen ara-asuntojen vuokrat ovat nousseet Kuopiossa muuta maata enemmän. Tilastokeskuksen mukaan niiden vuokrat ovat kohonneet 12 prosenttia vuodesta 2015. Vapailla markkinoilla vuokrahinnat ovat samassa ajassa nousseet Kuopiossa loivemmin, noin kahdeksan prosenttia.

Ara-asuntojen keskimääräinen neliövuokra on noussut vuoden 2015 lopun noin 10,70 eurosta viime vuoden lopun 12 euroon. Vapaarahoitteisten asuntojen neliövuokra on samassa ajassa kivunnut keskimäärin 12,1 eurosta 14,6 euroon.

Valtion tukemissa ara-asunnoissa vuokrat ovat säädeltyjä. Vuokratuotoilla saa kattaa vain asuntoihin ja kiinteistönpitoon liittyviä rahoitus- ja hoitomenoja.

Kuopiossa on noin 12 000 arava- ja korkotukivuokra-asuntoa ympäri kaupunkia. Kaupungin omistama vuokrataloyhtiö Niiralan Kulma on Kuopion suurin vuokranantaja. Yhtiön toimitusjohtaja Kari Keräsen mukaan vuokrahintojen nousulle on useita syitä.

– Hoitokulut ovat kasvaneet. Esimerkiksi jätehuolto ja energian hinta on kallistunut. Lisäksi vuokria nostavat uudisrakentaminen ja kiinteistöjen korjaustarpeet.

Lue myös: