Kun kello tulee 18, ravintolan asiakkaat selvittävät kivi-paperi-sakset-leikin avulla, ketkä heistä saavat jäädä katsomaan teatteriesitystä.
Ravintolan sulkeuduttua salissa ei saa tarjoilla edes vettä, joten yleisö käy juomassa vessan hanasta.
Tarjoilijana toimiva Pauliina Hukkanen joutuu päättämään, lähteekö kotiin hän vai yksi esityksen katsojista. Koska Hukkanen ei ole ammattitarjoilija vaan yrittäjä ja näyttelijä, hänet lasketaan yleisöksi.
Näin etenee sketsi, joka kuvattiin mikkeliläisessä teatteriravintola Ilossa tällä viikolla. Sketsin käsikirjoittanut Hukkanen hermostui siihen, että joulukuussa kiristyneet koronarajoitukset pysäyttivät jälleen teatteri- ja tapahtuma-alan.
– Lokakuusta joulukuuhun tehtiin burnoutin partaalla töitä. Sitten mentiin taas aivan toiseen ääripäähän, ettei töitä ole ollenkaan. Tämä jojoilu on hirvittävän raskasta.
Mikkelissäkin kulttuuriväki on osallistunut mielenilmauksiin, joilla kulttuurialan ahdinkoa on tuotu korona-aikana esiin.
Pauliina Hukkanen on pitänyt asiasta kovaa ääntä lähes parin vuoden ajan, koska rajoitukset ovat iskeneet hänen yritykseensä voimalla.
Hukkanen pyörittää teatteriravintolaa ilman valtion tai kaupungin tukia, joten tulot riippuvat täysin lipunmyynnistä ja ravintolan tuotosta.
Vajaa vuosi sitten Ilossa kuvattiin sketsi, jossa asiakkaat lähtevät rajoitusten vuoksi läheiseen karaokeravintolaan (siirryt toiseen palveluun).
Teatteriravintoloita koskevat kahdet eri rajoitukset
Suomessa toimii kourallinen teatteriravintoita, joissa ruokailu ja esitykset tapahtuvat samassa tilassa. Paikkoja ohjaavat sekä ravintola- että yleisötilaisuuksia koskevat rajoitukset.
Esimerkiksi Ilossa voi ruokailla 90 henkeä klo 18 saakka. Sali saa olla auki myöhempäänkin, mutta esityksen aikana paikalla voi olla vain 20 henkilöä.
Teatteriesityksen järjestäminen näin pienelle joukolle olisi Pauliina Hukkasen mukaan tappiollista, joten tällä hetkellä Ilo on suljettuna.
Jos teatteriravintola olisi auki, täytyisi yrittäjän tietää, pitääkö sali tyhjentää kokonaan ravintolan mennessä kiinni. Saavatko illan esitykseen tulevat jäädä suoraan paikalle vai pitääkö heidän poistua tiloista hetkeksi?
Hukkanen ei ole saanut asiaan yksiselitteistä vastausta Itä-Suomen aluehallintovirastosta. Myös Yle kysyi Avilta asiasta, mutta sai vastaukseksi vain voimassa olevat ohjeet, ei niiden tulkintaa.
– Sketsin tarkoitus on tehdä näkyväksi se hulluus, joka tällä hetkellä vallitsee, Hukkanen sanoo.
Sketseillään Hukkanen haluaa herätellä ihmisiä näkemään, miten absurdeja ja epäoikeudenmukaisia rajoitukset ovat.
– Emme voi tehdä muuta kuin levitellä käsiä, pyöritellä päätä ja olla pöyristyneitä siitä, miten tämä hulluus voi jatkua. Kohta kaksi vuotta on täynnä. Tapahtuma-ala on naulittu ristille, ja millä perusteella? Teattereista ei tietääkseni ole yhtä ainutta tartuntaketjua lähtenyt liikkeelle.
Voit katsoa Reilut rajoitukset osa 2 -sketsin tästä (siirryt toiseen palveluun).
Voit keskustella aiheesta 22.1.2022 klo 23 saakka.