Hyppää sisältöön

Sähkön ja kaasun hinta järkyttää Virossa vaikka valtio maksaa laskuista osan – "Huoneita on kylmillään ja valoja poltan harkiten," kertoo Eva Pree, 71

Viron hallitus kuittaa kaikkien kotitalouksien sähkölaskuista 12 senttiä kilowattitunnilta ylittävän osan. Lisäksi se hyvittää yksityisille kuluttajille osan kaasulaskusta ja energiayhtiöille siirtomaksuja.

Eva Pree toivoo Viron rakentavan lisää edullista tuulivoimaa ja pitävän näin sähkön hinnan kohtuullisena. Kuva: Tarmo Aarma

LOHUSALU/TALLINNA Eläkeläinen Eva Pree asuu omakotitalossa Lohusalun kalastajakylässä Viron pohjoisrannikolla. Aiemmin kesämökkinä toiminut talo lämpenee ilma–vesilämpöpumpulla.

Pumppua on Virossa markkinoitu edullisena ja ympäristöystävällisenä lämmitysratkaisuna. Se lämmittää veden, joka kiertää omakotitalon lattioissa. Toimiakseen järjestelmä vaatii kuitenkin sähköä.

Preen joulukuun sähkölasku oli hänelle sokki. Se oli yli tuhat euroa – kaksi kertaa enemmän kuin hänen 500 euron eläkkeensä ja kolme kertaa enemmän kuin edellisvuoden joulukuussa.

– Ilman valtion tukea tilanne olisi täysi katastrofi. Olisin joutunut lainaamaan rahat lapsiltani ja ystäviltäni, Pree kertoo.

Laskuun vaikutti pakkassää, mutta suurin nousu johtui sähkön yleisestä hinnannoususta koko Euroopassa. Hintoja ovat nostaneet muun muassa päästöoikeuksien kallistuminen, maakaasun hinta sekä normaalia alhaisemmat vesivarastot Pohjoismaissa.

Eva Preen tilannetta helpottaa se, että 180 neliömetrin omakotitalossa on myös varaava takka. Kuva: Tarmo Aarma

Joulukuussa Viron valtio päätti korvata sähkön ja kaasun hinnannousun kotitalouksille kahdella eri tavalla.

Sähkön siirtomaksuista valtio hyvitti puolet suoraan siirtoverkkoyhtiöille. Kaasun siirtomaksut se korvasi kokonaan.

Alle Viron mediaanitulon eli alle 1 126 euroa kuukaudessa ansaitsevat saivat oikeuden joulukuun sähkölaskun osittaiseen korvaukseen.

Torstaina Viron hallitus päätti helpottaa virolaisten ahdinkoa vielä lisää. Valtio maksaa tammikuusta alkaen kaikkien kotitalouksien sähkölaskut 12 senttiä kilowattitunnilta ylittävältä osalta. Korvauksia saa 650 kilowattitunnin kuukausikulutukseen asti.

Lisäksi yrityksille aletaan korvata sähkön siirtomaksu täysimääräisesti. Yritysten kaasulaskujen korvaamisen suhteen hallituspuolueet ovat kuitenkin erimielisiä.

Viro käyttää (siirryt toiseen palveluun) pääministeri Kaja Kallaksen mukaan korvauksiin yhteensä noin 325 miljoonaa euroa.

Viron lisäksi kuluttajia on päätetty tukea (siirryt toiseen palveluun) muuallakin, esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa.

Eva Pree kiittelee, että hänen korvaushakemuksensa käsiteltiin ripeästi. Valtio maksoi joulukuun sähkölaskusta puolet.

Lasku ahmaisi silti käytännössä koko eläkkeen. Ruokaa hän joutuu ostamaan säästöillään.

– Osa huoneista on kylmillään ja valoja poltan harkiten, Pree kertoo.

Leipomoa uhkaa irtisanomisaalto

Tallinnalaisen Pagaripoisid konditoria–leipomoketjun toimitusjohtaja Tiia Karu pudistelee epäuskoisena päätään.

– Sähkölaskumme tuplaantui joulukuussa, mutta kaasulasku oli lähes viisi kertaa viime vuotta isompi, hän sanoo.

Leipomossa kaasua palaa paljon ennen kaikkea paistouuneissa.

Tämä kriisi osuu paitsi vähävaraisiin myös keskiluokkaan, toteaa toimitusjohtaja Tiia Karu. Kuva: Tarmo Aarma

Pagaripoisid ei ole saanut valtiolta kaasukorvauksia eikä ravintola-alalle tarkoitettuja koronatukia, koska sen leipomotuotanto kuuluu samaan yhtiöön kahviloiden kanssa.

Tiia Karun mukaan energian hinnannousua ei voi kuitenkaan siirtää sellaisenaan kuluttajahintoihin. Yritys tekee tuotteet käsityönä, joten ne ovat jo ennestään kalliimpia kuin kilpailijoilla.

Paisuneet energialaskut tuntuvat kaiken kukkuraksi asiakkaiden ostovoimassa. Konditoria–leipomon myynti on laskenut tammikuussa puoleen vuoden takaisesta.

– Tämä ei voi jatkua näin. Vielä pari tällaista kuukautta ja joudumme irtisanomaan väkeä, Karu pahoittelee.

Pagaripoisid työllistää satakunta ihmistä.

Ministeri: Viro saattaa turvautua ydinvoimaan

Yksi Viron sähkömarkkinoiden ongelmista on ollut omavaraisuuden nojaaminen liiaksi palavankiven eli saastuttavan öljyliuskeen polton varaan.

Palavankiven polttaminen energiaksi päästää ilmakehään runsaasti esimerkiksi typen oksideja ja rikkidioksidia. Se on kaikista fossiilisista polttoaineista suuripäästöisin. Kuva: Stanislav Moshkov

Koska päästöoikeudet ovat kallistuneet, sähköntuottajat ovat ajaneet palavankiveen perustuvaa toimintaa alas. Korvaavaa tuotantoa ei ole ehditty rakentaa tilalle.

Viron hallintoministeri, keskustalainen Jaak Aab myöntää Ylelle, että kalliin pörssisähkön korvaaminen kuluttajille ei ole kestävä ratkaisu, vaan maa tarvitsee lisää edullista energiantuotantoa.

– Parin kolmen vuoden sisällä tulee periaatepäätös, rakennetaanko ydinvoimala, Aab toteaa.

Kunnon tuulipuistoilla edullista sähköä saisi ympäri vuoden, sanoo Jaak Aab. Kuva: Rain Kooli / Yle

Hänen mukaansa Viroon mahtuisi myös reilusti tuulivoimaloita sekä merelle että maihin.

– Valitettavasti ne ovat pitkiä, noin kymmenen vuoden päästä toteutuvia projekteja, sanoo Aab.

Uusia energiaratkaisuja odotellessa Eva Pree aikoo pitää omakotitalostaan kiinni kynsin hampain. Rahat taloon hän on tienannut työskentelemällä viisitoista vuotta Saksassa kodinhoitajana.

– Moni tuttu eläkeläinen on palannut työelämään. Olen harkinnut itsekin lähtemistä takaisin Saksaan ainakin muutamaksi kuukaudeksi, 71-vuotias Pree kertoo.

Mitä mieltä olet energian hinnasta ja Viron päätöksestä korvata energiamenoja? Voit keskustella aiheesta lauantaihin, 22.1.2022 klo 23 asti.

Lue lisää: