Hyppää sisältöön

Espoon kaupungin nimissä levitetty väärää tietoa koronarajoituksista – myös koulut ovat saaneet rokotevastaista uhkailua

Espoon kaupunkiin viittaavasti nimetystä Gmail-sähköpostiosoitteesta on lähetetty väärää tietoa koronarajoituksista muun muassa talviurheilukilpailujen järjestäjille.

Harhaanjohtavia viestejä on lähetetty ainakin talviurheilutapahtumien järjestäjille. Kuva: Matti Myller / Yle

Espoon kaupungin sähköpostiosoitteelta vaikuttava lähettäjä on levittänyt väärää tietoa koronarajoituksista, varoittaa Espoon kaupunki.

Viestejä on lähetetty ainakin talviurheilukilpailujen järjestäjille, ja niissä on ollut useita virheellisiä väittämiä voimassa olevista koronarajoituksista.

Espoon kaupungin turvallisuuspäällikkö Petri Häkkinen kehottaa ihmisiä varovaisuuteen sähköpostien suhteen. Espoon kaupungilta tulevat sähköpostit lähetetään aina joko espoo.fi- tai opetus.espoo.fi-loppuisesta osoitteesta.

– Jos et ole aivan varma, että kyseessä on virallinen viranomaisten ohjeistus, älä ainakaan jaa sitä eteenpäin, Häkkinen vetoaa Espoon kaupungin tiedotteessa.

Ainakin osa Gmail-sähköpostiosoitteesta lähetetyistä harhaanjohtavista viesteistä on virheellisesti allekirjoittanut ”Espoon koronaviruksen ennaltaehkäisytiimi".

Ajantasaiset tiedot Espoossa voimassa olevista koronarajoituksista ja -suosituksista löytyvät kaupungin verkkosivuilta.

Myös rokotevastaista uhkailua kohdistettu kouluihin

Osa Espoon kaupungin kouluista on puolestaan saanut oppilaidensa vanhemmilta uhkaavia viestejä, joissa kielletään niin lapsen rokottaminen, maskin käyttö kuin käsidesin käyttöön kehottaminen, ellei kyseessä ole lapsen oma käsidesi.

Viesteissä varoitetaan, että sitä käytetään tarvittaessa todisteena oikeustoimissa.

Espoon kaupunki noudattaa valtakunnallisia rokotusohjeita ja -suosituksia. Kaupunki ei rokota ketään väkisin, ja alle 12-vuotiaiden rokottamiseen kysytään huoltajien kirjallinen lupa.

Espoo ei anna koronarokotuksia kouluilla, vaan vain rokotuspisteissä, joissa alle 12-vuotiaalla täytyy olla aina vähintään yksi aikuinen mukanaan.

– Emme hyväksy henkilöstöömme kohdistuvaa painostusta missään muodossa. Tarvittaessa ilmoitamme matalalla kynnyksellä poliisille painostuksesta ja asiattomasta toiminnasta henkilöstöämme kohtaan, turvallisuuspäällikkö Häkkinen toteaa kaupungin tiedotteessa.