Hyppää sisältöön

Kouvolaan halutaan urheilulukio – se tukisi urheilukaupungin imagoa ja houkuttelisi nuoria lukio-opintoihin tulevaisuudessakin

Urheilulukion myötä Kouvolassa tähdättäisiin nykyistä tavoitteellisempaan urheilun ja opiskelun yhdistämiseen. Lisäksi lukio-opintojen halutaan houkuttelevan jatkossakin, vaikka ikäluokat pienenevät.

Urheilulukion opinnot järjestettäisiin Kouvolan yhteislyseossa. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kouvolaan suunnitellaan uutta urheilulukiota.

Kasvatus- ja opetuslautakunnalle esitellään ensi viikolla hanke, jonka tavoite on yrittäjyyteen ja kansainvälisyyteen kannustavan urheilulukion saaminen Kouvolaan.

Urheilulukion halutaan tukevan Kouvolan imagoa urheilukaupunkina, mutta auttavan myös siinä, että lukiokoulutus Kouvolassa kiinnostaisi nuoria jatkossakin, vaikka ikäluokat pienenevät.

Suomessa toimii tällä hetkellä 15 urheilulukiota. Ne on tarkoitettu motivoituneiden ja potentiaalisten urheilijoiden opiskelupaikoiksi, joissa kansainväliselle huipulle tähtäävä harjoittelu on mahdollista yhdistää opiskeluun.

Hanketta valmistelleiden mielestä urheilulukiolle on seudulla tilausta. Kaakkois- ja Itä-Suomessa ei ole urheilulukioita Lahden ja Joensuun välillä.

Urheilulukio aloittaisi 2023 syksyllä

Urheilulukion opetus järjestettäisiin Kouvolan yhteislyseossa. Opetus voisi alkaa vuoden 2023 syksyllä, jos urheilulukio päätetään toteuttaa.

Rahoituksesta päätetään ensi syksynä, kun Kouvolassa päätetään seuraavan vuoden budjetista.

Kouvolan Yhteislyseo on jo aikaisemmin tehnyt tiivistä yhteistyötä Kouvolan urheiluakatemian kanssa. Vuosittain noin 100–120 lukiolaista suorittaa opintoja myös Kouvolan Urheiluakatemiassa. Urheilulukiossa liikuntaa ja urheilua yhdistettäisiin lukio-opintoihin aikaisempaa enemmän.

Lisäksi kouvolalaisessa Urheilupuiston yläkoulussa annetaan urheilupainotteista opetusta. Koulu on mukana valtakunnallisessa urheiluyläkoulukokeilussa, jossa oppilailla on mahdollisuus 6-10 liikunta- ja urheilutuntiin viikossa. Kokeilussa etsitään tapoja lisätä oppilaiden valmiuksia esimerkiksi opintojen ja urheilun vaativampaan yhdistämiseen peruskouluopintojen ohella.

Urheilulukion myötä Kouvolassa tähdättäisiin kuitenkin astetta tavoitteellisempaan urheilun ja opiskelun yhdistämiseen.

Seuraavaksi urheilulukiohankkeelle nimetään projektiryhmä. Sen tehtävä on etsiä rahoittajia ja suunnitella opetusta sekä miettiä urheilulukion tarvitsemia fasiliteetteja. Se myös jatkaa keskusteluja opetus- ja kulttuuriministeriön, olympiakomitean ja muiden urheilulukioiden kanssa.