Hyppää sisältöön

Analyysi: Puheenjohtajien viimeisessä aluevaalitentissä nähtiin kaksi tuttua ja yksi erikoinen vastinpari

Pääministeri Sanna Marin joutui Ylen aluevaalitentissä muistuttamaan vihreitä paikasta hallituksessa, kirjoittaa Ylen politiikan toimittaja Hannu Tikkala.

Puolueiden puheenjohtajat kohtasivat viimeistä kertaa ennen sunnuntain aluevaaleja Ylen tentissä. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Puheenjohtajien viimeiseen aluevaalitenttiin lähdettiin torstaina mielenkiintoisesta asetelmasta, kun Yle julkaisi heti aamusta puolueiden kannatusmittauksen.

Suurimman puolueen paikka meni mittauksessa reilulla marginaalilla kokoomukselle, joka vielä lisäsi etumatkaansa toisena tulevaan SDP:hen.

Suurimmat muutokset mittauksessa kohdistuivat keskustan ja perussuomalaisten kannatukseen. Keskustan kannatus nousi edellisestä aluevaalimittauksesta 2,4 prosenttiyksiköllä, kun taas perussuomalaisten suosio notkahti yli 3 prosenttiyksiköllä.

Ei ollutkaan siis ihme, että Ylen aluevaalitentissä nähtiin kaksi tuttuja vastinparia. Pääministeri ja SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin haastoi kokoomuksen Petteri Orpoa, ja keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko jatkoi perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran kritisoimista.

Vaikka vastinparit olivat tutut, puolueiden tavoitteet olivat erilaiset. Kokoomus ja SDP pyrkivät kirkastamaan omaa linjaansa, kun taas keskusta ja perussuomalaiset kamppailevat osin samoista äänistä.

Marin: Kokoomus kilpailuttaa palveluita hinnalla

Kokoomuksen Petteri Orpo kertoi tentissä kokoomuksen lääkkeet siihen, miten terveys- ja sosiaalipalveluiden kustannuksien nousua voidaan hillitä tulevaisuudessa.

Yhdeksi lääkkeeksi Orpo nosti puolueensa hellimän ajatuksen siitä, että julkisten toimijoiden pitäisi avata avoimesti kustannuksensa.

– Ja kun meillä on nämä, niin voimme aina valita tarkoituksenmukaisimman tuottajan.

Orpon mukaan tämä ei ole puolueelle ideologinen kysymys, vaan tuottajaksi pitäisi valita edullisin ja paras palveluntarjoaja.

SDP:n Marin haastoi Orpoa siinä, että kokoomus olisi kilpailuttamassa palveluita paljolti hinnan perusteella.

– Esimerkiksi vammaisten palveluissa, lastensuojeluasiakkuuksissa tai monien haavoittuvien ryhmien tilanteissa nimenomaan hinnan ei pitäisi ratkaista. Laadun pitäisi ratkaista.

Puolueet olivat erimielisiä myös ympärivuorokautisen tehostetun hoivan hoitajamitoituksesta, joka kokoomuksen mukaan vie hoitajia kotipalveluista pois. SDP:n mukaan se puolestaan lisää hoitajien viihtymistä töissä, kun henkilökunta ei uuvu työtaakan alle.

Puheenjohtajien puheissa ja linjauksissa ei ollut mitään uutta, mutta niiden julkituominen selkeytti puolueiden profiilia. Kokoomus suhtautuu terveysalan yrityksiin SDP:tä myönteisemmin, ja SDP uskoo mitoitukseen keinona enemmän kuin kokoomus.

Vastakkainasettelu palveli siis molempien puolueiden tarkoitusta, varsinkin kun puolueet eivät kamppaile samoista äänestäjistä.

Saarikko: Perussuomalaisten pitäisi ratkaista myös ongelmia

Keskustan puheenjohtaja Saarikko jatkoi perussuomalaisten haastamista Ylen vaalitentissä. Saarikon mukaan perussuomalaisten puheenjohtaja Purra osaa tuoda vaalitentissä ongelmat pöydälle, mutta ei niihin ratkaisuja.

– Riikka Purra, sinulle haluan sanoa, ja voi olla, että tämä on vain oma kokemukseni. Jokaikisessä puheenvuorossa kerrot, että kaikki tulee menemään pieleen. Eikö tässä olla käymässä vaalit juuri siksi, että aluevaltuustoihin valitaan ihmiset, jotka kykenevät ratkaisemaan nämä ongelmat, Saarikko kysyi.

Purra vetosi muun muassa Kuntaliiton sote-muutosjohtajan Tarja Myllärisen Kuntalehdelle (siirryt toiseen palveluun) antamaan haastatteluun, jonka mukaan alueuudistuksen lykkäykselle on entistä vahvemmat perusteet.

Purran mukaan uudistukselle osoitetut rahat eivät riitä kattamaan kaikkia lupauksia, joita hallitus on antanut.

Puolueiden vastakkainasettelua voi selittää Ylen kannatusmittauksella. Kannatusmittauksen tausta-aineistoista selviää, että kannattajat liikkuvat puolueiden välillä.

Viimeisessä mittauksessa kannattajia on siirtynyt perussuomalaisista keskustaan.

Marin: Myös vihreät on hallituspuolue

Kannatusalhossa mataavan vihreiden puheenjohtajan sijainen Iiris Suomela pyrki haastamaan Ylen tentissä hieman yllättäen hallituskumppani SDP:tä, jota hän patisteli ottamaan hoitotakuuta koskevan lakiesityksen osaksi myös terapiatakuun.

– Toistan kysymyksen pääministerille, kun olette useamman kerran tuoneet esille, että hoitotakuu toteuttaa terapiatakuun. Tämähän ei vielä pidä paikkaansa, mutta lausuntokierros on päättynyt ja palaute on saatu, tämä voidaan korjata. Korjataanko tämä?

Pääministeri Marin kielsi missään vaiheessa sanoneensa, että hoitotakuu sisältäisi terapiatakuun. Ehdotuksessa terapiatakuusta edellytetään, että ihmisen pitäisi päästä psykososiaalisen avun piiriin vähintään kuukaudessa yhteydenotosta.

– Seitsemän päivän hoitotakuuseen sisältyvät myös mielenterveyspalvelut. Eli ihminen pääsee kohtaamiseen, ja hänelle räätälöidään polku, jonka hän tarvitsee, Marin sanoi.

Marinin mukaan on tärkeää, että terveys- ja sosiaalipalveluiden ammattilaiset katsovat, millaisista ongelmista ihmiset kärsivät. Hänen mukaansa mielenterveysongelmien taustalla on monesti päihderiippuvuus.

Asia-argumenttien lisäksi Marin kertoi, mikä on vihreiden paikka valtakunnan politiikassa.

– Muistutan myös siitä, että vihreät on hallituspuolue.

Pääministeri Marin ei siis katsonut hyvällä, että hallituspuolue vihreät pyrki nostamaan omaa profiiliaan muiden hallituskumppaneiden kustannuksella.

Herättikö artikkeli ajatuksia? Voit keskustella siitä aina 22.1.2022 kello 23 asti.

Lue lisää: