Hyppää sisältöön

Vaalivirkailijat valmistautuvat sunnuntain aluevaaleihin: "Haastavaa tulee olemaan, mikäli monet haluavat äänestää ulkopuolella"

Pohjanmaalla pidetään peukkuja pystyssä, että mahdollisimman harvat äänestäisivät ulkona ja että itse vaalivirkailijat olisivat vaalipäivänä terveitä.

Sunnuntaina myös karanteenissa olevilla on oltava mahdollisuus äänestää vaaleissa. Kuva: Riitta Tapiomäki / Yle

Sunnuntaina on ensimmäisten aluevaalien aika. Vaalivirkailijoille koronapandemian aikana järjestettävät vaalit merkitsevät monia käytännön haasteita.

Sunnuntaina myös karanteenissa olevilla on oltava mahdollisuus äänestää vaaleissa. Kuinka tämä tarkalleen tapahtuu, vaihtelee kunnasta toiseen. Jokaisessa äänestyspaikassa on kuitenkin oltava puhelinnumero, johon äänestäjät soittavat pyytääkseen ulkoäänestyksen.

Lain mukaan äänestettäessä pitää paikalla olla vähintään kaksi vaalitoimikunnan jäsentä ja vaaliavustaja. Jotta karanteenissa oleva voi äänestää ulkona, on siis kolmen vaalivirkailijan lähdettävä ulos. Tämä tarkoittaa taas sitä, että äänestyspaikka on suljettava väliaikaisesti, koska silloin sisällä äänestyspaikalla on liian vähän vaalivirkailijoita.

– Tottakai se on haastavaa. On vaikea sanoa etukäteen, miten se toimii, koska emme tiedä, kuinka moni ihminen tulee äänestämään ulkopuolella. Voimme vain toivoa, ettei niitä ole liikaa, Vaasan keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Reinhold Klockars kertoo Yle Österbottenille.

Huoli siitä, että vaalivirkailijat itse joutuvat karanteeniin

Vaasassa on 20 äänestyspaikkaa. Jokaisessa äänestyspaikassa on paikalla viisi varsinaista vaalilautakunnan jäsentä. Lisäksi viisi korvaajaa on valittu etukäteen. Kaupunginvaltuusto on nimittänyt heidät tehtävään aikaisemmin.

Karanteenissa olevien äänestäjien vastaanottamisen lisäksi Klockars on huolissaan myös siitä, mitä tapahtuu, jos monet vaalivirkailijat itse sairastuvat tai karanteenissa.

– Koska he ovat poliittisesti nimitettyjä, emme voi kutsua ketä tahansa tilalle. Teoriassa kaupunginvaltuusto voisi kokoontua digitaalisesti lauantaina ja valita uudet vaalivirkailijat, mikäli meitä olisi liian vähän. Mutta sunnuntaina on liian myöhäistä, Klockars sanoo.

Jotta koko asia olisi vielä monimutkaisempi, äänestäjien on mentävä vaalipäivänä omalle äänestyspaikalleen. Yleisessä äänestyspaikassa ei voi äänestää, kuten ennakkoäänestyksen aikana. Jokaisella äänestyspaikalla täytyy siis olla ihmisiä paikalla.

– Meillä on edelleen mahdollisuus siirtää vaalivirkailijoita muilta äänestyspaikoilta, jos kriisi tulee. Toivottavasti näin ei tarvitse tehdä, Klockars sanoo.

"Kaikki voivat äänestää, myös koronavirusta sairastavat"

Pietarsaaren vaalilautakunnan puheenjohtaja Michael Östman (RKP) sanoo olevansa suhteellisen rauhallinen ennen vaalipäivää.

– Meillä on tarpeeksi vaalivirkailijoita. Olemme valmistautuneet siihen, että kaikki voivat äänestää, myös koronavirusta sairastavat, Östman sanoo.

Kaikkien karanteenissa tai eristyksissä olevien on otettava yhteyttä äänestyspaikkaan voidakseen äänestää ulkona.

– Tärkeää on, että sairaat soittavat ennen äänestyspaikalle saapumista, Östman sanoo.

Jos suuri osa vaalivirkailijoista sairastuisi ennen sunnuntaita, tilanne olisi hankalampi.

– Olemme hyvin valmistautuneita. Tämä on toiset vaalit pandemian aikana, joten olemme harjoitelleet. Ennen kunnallisvaaleja tilanne tuntui epävarmemmalta, Östman sanoo.

Tarpeeksi vaalivirkailijoita

Vaasan keskusvaalilautakunnan sihteeri Anna Liisa Suoranta mukaan tilanne on vaalivirkailijoiden suhteen hallinnassa.

– Sairastuneita on, mutta kyse on enintään kymmenestä ihmisestä. Joten pärjäämme ja pidän peukkuja, että kaikki menee hyvin, kertoo Suoranta torstai-iltapäivällä, kun Yle Österbotten tavoittaa hänet.

Myös Närpiössä tilanne on hallinnassa, vakuuttaa keskusvaalilautakunnan sihteerinä toimiva hallintosihteeri Mikaela Liljedal.

– Muutamia tapauksia on, mutta meillä on luultavasti tarpeeksi ihmisiä.

Närpiössä on 13 äänestyspaikkaa ja kussakin äänestyspaikassa täytyy olla vähintään kolme virkailijaa.

– Nämä ovat tietysti jännittäviä aikoja, mutta silti näyttää hyvältä, Liljedal sanoo.

Mustasaaressa on myös tarpeeksi vaalivirkailijoita 21 äänestyspaikalle.

– Meillä on riittävästi ihmisiä ja lähes täysi henkilökunta. Tietysti aina on olemassa riski, että tilanne muuttuu, mutta en ole hermostunut, sanoo Mustasaaren kansliapäällikkö Tony Hellman.

Artikkeli on käännetty Yle Österbottenin Johanna Ventuksen ja Mikaela Lövin kirjoittamasta artikkelista: Valfunktionärerna förbereder sig inför söndagens val: ”Utmanande om många vill rösta ute”