Hyppää sisältöön

Ravintoloilla mielenilmaus hallituksen koronarajoituksia vastaan

Ravintoloiden eteen sytytetään kynttilöitä perjantaina kello 19 alkaen. Yrittäjät ihmettelevät koronarajoitusten perusteita.

Kuopion baarikatu eli Kauppakadun osa on korona-aikana hiljainen. Kuva: Varpu Mäntymäki / Yle

Ravintola-ala järjestää perjantaina mielenilmauksen hallituksen koronarajoituksia vastaan. Sillä vaaditaan ravintolarajoitusten poistamista, koska ala pitää rajoituksia kohtuuttomina ja kyseenalaisina.

Kello 19 alkava mielenilmaus näkyy Kuopiossa ravintolakadulla eli Kauppakadulla. Mukana ovat yrityksistä Vararengasravintolat, Tulikuuma Kumpu, Ravintolamestarit ja Kuopion Malja.

Tulikuuma Kumpu on ravintola Jolenen taustayhtiö. Sen yrittäjä Jyri Kettusen viesti on, että nyt saisi jo riittää.

– Ravintola-alaa koskevasta sääntelypolitiikasta puuttuu ohjaava toiminta ja käsittääkseni mittaritkin eli minkäänlaista tilastotietoa näistä ei ole tullut meille asti. Sen suhteen ei voi edes itse arvioida sitä, että ovatko rajoitustoimet oikean suhtaisia.

Kettunen muistuttaa siitä, että alalla ei ole ollut kassassa suuria puskureita huonoja aikoja varten,

– Jos vertaa vaikka muihin Pohjoismaihin, siellä tullaan aina rajoitus- ja tukipaketin kanssa yhdessä ulos. Suomen hallituksen kanta on, että matkailu- ja ravintola-alaa ei tarvitse tukea kovin nopeasti huolimatta siitä että keskimääräisesti ravintolayhtiön liikevoitto on ollut kaksi prosenttia ennen koronaa. Liiketoiminta on raskaasti tappiollista.

Mielenilmaus näkyy myös Iisalmessa. Yrittäjä Mauri Lipponen kertoi tällä viikolla joutuvansa lopettamaan Old Dog Pubin toiminnan.

– Onhan tämä ihan täyttä paskaa, nätisti sanottuna. Kun ei pysty tekemään sitä työtä, millä pitäisi rahaa saada. Yrittäjien kanssa kun on puhuttu, niin kaikilla on ajatukset tismalleen samanlaiset, loppuisi vain ihmisten rajoittaminen ja aukaistaisiin normaalisti tämä maailma taas, sanoo Lipponen.