Hyppää sisältöön

Toisen maailmansodan aikana kadonnut lentokone löytyi vuorenhuipulta Himalajalta Intiasta – kolme opasta kuoli mysteerikoneen etsinnöissä

Amerikkalainen kuljetuskone oli kateissa lähes 80 vuotta. Epäonnisella lennolla olleen upseerin poika kertoo olevansa helpottunut siitä, että hänen isänsä kohtalo on nyt selvinnyt.

Curtiss-Wright C-46 "Commando" -kuljetuskone lensi Himalajan vuoriston yllä Intian ja Kiinan välillä toisen maailmansodan aikana vuonna 1944. Arkistokuva. Kuva: AOP

Toisesta maailmansodasta asti kateissa ollut lentokone on löytynyt syrjäisestä paikasta Intian Himalajalta. C-46-tyyppinen kuljetuskone putosi 77 vuotta sitten.

Lentokone oli noussut lennolle Etelä-Kiinassa sijaitsevasta Kunmingista, kun se katosi myrskyssä vuoristossa Arunachal Pradeshin osavaltion alueella tammikuussa 1945. Kaikki koneessa olleet 13 ihmistä kuolivat maahansyöksyssä.

Amerikkalainen seikkailija Clayton Kuhles johti kadonneen koneen etsintöjä. Kuhles ja hänen tiiminsä ovat erikoistuneet pudonneiden sotilaskoneiden etsintään.

– Tästä lentokoneesta ei koskaan kuultu uudelleen. Se yksinkertaisesti katosi, sanoi Kuhles uutistoimisto AFP:lle.

Kolme opasta paleltui kuoliaaksi lumimyrskyssä

Koneen etsinnät kestivät kuukausia. Kuhles ja ryhmä oppaita paikallisesta Lisu-heimosta kahlasivat joissa ja leiriytyivät pakkasessa korkealla vuoristossa.

Kolme retkikunnan opasta kuoli hypotermiaan syyskuussa, kun lumimyrsky iski heidän leiriinsä.

Lopulta joulukuussa ryhmä löysi koneen hylyn lumiselta vuorenhuipulta. He tunnistivat hylyn koneen pyrstöön merkitystä numerosta.

Hylystä ei löytynyt ihmisen jäänteitä.

Clayton Kuhlesin johtama MIA Recoveries -järjestö julkaisi kuvan, jossa näkyy toisessa maailmansodassa kadonneen C-46 -kuljetuskoneen hylyn osia lumisella vuorella Arunachal Pradeshin osavaltiossa Intiassa. Kuva: AFP Photo / MIA Recoveries

Tieto isän kohtalosta toi helpotuksen

Kuhlesin pestasi etsintätehtävään Bill Scherer, jonka upseerina toiminut isä oli mukana lennolla.

Scherer kertoi AFP:lle sähköpostitse New Yorkista, että hän on ikionnellinen mutta surullinen siitä, että hänen isänsä kohtalo selvisi.

– Kasvoin ilman isää. Voin vain ajatella äiti-parkaani. Hän sai sähkösanoman, jossa kerrottiin, että hänen miehensä on kadonnut. Olin 13 kuukauden ikäinen vauva, Scherer sanoi AFP:lle.

Satoja amerikkalaisia sotilaskoneita katosi toisen maailmansodan aikana Intian, Kiinan ja Myanmarin alueella. Japanin joukot ampuivat osan niistä alas.

Kuhlesin mukaan valtaosan koneista uskotaan pudonneen huonon sään, kovien tuulien ja jään aiheuttamien vahinkojen takia.