Hyppää sisältöön

Talouskurista huolehtiminen on aluevaltuutettujen tärkein tehtävä, sanovat soteasiantuntijat – muutosjohtaja: "Alueilla tarvitaan aika kylmäpäisiä kamreereita"

Muutosjohtaja Ville-Veikko Ahonen valtiovarainministeriöstä huomautti Ylen aamussa, että sote-uudistuksella tavoitellaan laadukkaita palveluja, mutta niiden tuottamisen pitää olla kustannustehokasta.

Muutosjohtaja: "Alueilla tarvitaan aika kylmäpäisiä kamreereja"
Muutosjohtaja: "Alueilla tarvitaan aika kylmäpäisiä kamreereja"

Sunnuntaina Suomessa valitaan historian ensimmäiset aluevaltuutetut hyvinvointialueille.

Ylen aamussa perjantaina vierailleiden soteasiantuntijoiden mukaan talouskurin pitäminen tulee olemaan aluevaltuutettujen keskeisin tehtävä.

Sote-uudistuksessa palvelujen tarpeen arvioitu kasvu huomioidaan täysimääräisesti uudistuksen voimaantulovuoden 2023 ja sitä seuraavan vuoden rahoituksessa.

Tämän jälkeen jälkeen palvelutarpeen kasvu huomioidaan enää 80-prosenttisesti.

Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Siun soten toimitusjohtajan Ilkka Pirskasen mukaan kustannuksia säästäviä toimintatapoja joudutaan etsimään tulevaisuudessa jatkuvasti.

– Säästökannustimet ovat aika kovat. Myös sillä, että Pohjois-Karjala on muuttotappiosta kärsivä alue, on vaikutusta rahoitukseen, Pirskanen totesi.

Muutosjohtaja Ville-Veikko Ahonen valtiovarainministeriöstä huomautti, että sote-uudistuksella tavoitellaan laadukkaita palveluja, mutta niiden tuottamisen pitää olla kustannustehokasta.

– Alueilla tarvitaan aika kylmäpäisiä kamreereita siihen, että toiminta mitoitetaan tulevaan rahoitukseen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että alueen talous on hieman kireämpi kuin palvelujen tarve ennusteiden mukaan osoittaisi, Ahonen sanoi.

Ahonen kuitenkin muistutti, että hyvinvointialueiden rahoitus korjataan jälkeen päin toteutuneiden kustannusten mukaiseksi palvelujen turvaamiseksi, koska palvelut pitää turvata viime kädessä kaikille.

Katso koko keskustelu Areenassa:

Lue myös: