Hyppää sisältöön

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä esittää: matalan riskin liikuntatilat auki jo ensi viikolla

Matalan riskin liikuntatiloja koskevaa esitystä pandemiaryhmä perustelee sillä, että sairaalakuormistus on pysynyt aisoissa. Lisäksi tartunnat eivät ole lähteneet samanlaiseen kasvuun kuin parina edellisviikkona.

Matalan riskin tiloja ova esimerkiksi kuntosalit, uimahallit ja kylpylät, sisäleikkipuistot ja muut näihin rinnastettavat tilat. Kuvituskuva. Kuva: Hanna Juopperi / Yle

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä esittää Etelä-Suomen aluehallintovirastolle (siirryt toiseen palveluun), että matalan riskin liikuntatiloja voitaisiin avata ensi viikon torstaista lähtien. Matalan riskin tiloja ovat esimerkiksi kuntosalit, uimahallit ja kylpylät, sisäleikkipuistot ja muut näihin rinnastettavat tilat. Lisäksi esimerkiksi kauppakeskusten oleskelutilat lukeutuvat THL:n luokituksessa tähän kategoriaan.

Matalan riskin liikuntatiloja koskevaa esitystä pandemiaryhmä perustelee sillä, että sairaalakuormistus on pysynyt aisoissa. Lisäksi tartunnat eivät ole lähteneet räjähdysmäisesti samanlaiseen kasvuun kuin parina edellisviikkona.

– Toki me odotetaan, että meille tulee vielä vaikeampia aikoja kuin juuri tällä viikolla, mutta ennusteen mukaan me pärjätään, kertoo Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri ja maakunnallisen pandemiaryhmän puheenjohtaja Sally Leskinen.

Leskinen toivoo, että yksilöliikunnan osalta ei tarvitse palata enää yhtään tiukempaan.

– Toivon, että jokainen kuntoilija toimii vastuullisesti. Toisaalta taas ne kommentit, että ei kukaan mene sairaana urheilemaan, niin sehän on juuri tässä viruksessa se ongelma, että tartuttavuus alkaa jo kaksi vuorokautta ennen oireiden alkua. Se ei ole se argumentti millä toimitaan siellä kuntosalilla vaan se, että huolehditaan käsihygieniasta, puhdistetaan käytetyt laitteet ja muissa tiloissa kuten pukuhuoneessa on maskin käyttö suositeltavaa, Leskinen sanoo.

Ei lievennyksiä matalan riskin yleisötilaisuuksiin

Matalan riskin yleisötilaisuuksia lievennys ei vielä koske. Pandemiaryhmän mukaan muistakin rajoituksista on kuitenkin mahdollisuus luopua ennen niiden virallista määräaikaa, jos vain epidemiatilanne antaa siihen vain mahdollisuuden.

– Kenelläkään ei ole halua jatkaa rajoituksia yhtään pidempään kuin se on välttämätöntä, mutta emme kuitenkaan halua aiheuttaa jojo-liikettä epidemiassa. Näin ollen rajoituksia täytyy purkaa vaiheittain, ja toivomme väestöltä edelleen varovaisuutta ja kärsivällisyyttä, jotta pääsisimme avaamaan yhteiskunnan toimintoja mahdollisimman nopeasti, sanoo Sally Leskinen.

Maakuntaryhmä päätti esittää aville katkolla olleen tartuntatautilain 58 d -pykälän mukaista rajoitusta 23. helmikuuta saakka, jolloin se olisi voimassa yhtä pitkään kuin yleisötilaisuuksia koskevat rajoitukset.

Pykälä 58 d velvoittaa erilaisten tilojen haltijoiden ja toiminnan järjestäjiä ehkäisemään lähikontaktien aiheuttamaa tartunnan riskiä. Tämän voi tehdä esimerkiksi asiakasmäärää rajoittamalla, asiakaspaikka- tai tilajärjestelyin tai muulla toiminnan erityispiirteet huomioon ottavalla tavalla.