Hyppää sisältöön

Yhdysvaltalainen Paul Lancaster innostui lomallaan kolaamaan saimaannorpille apukinoksia – "Muut pitäköön rannat ja helteet, minulle sopii lumi ja jää"

Paul Lancaster päätyi kolaamaan kinoksia appiukon ehdotuksesta. Mikäli hän saisi päättää, ei tämä jää ainoaksi kerraksi Puumalan talvessa.

Paul Lancaster ei pelästy pakkasta, eikä ruumiillista työtä. Itseasiassa hän nauttii niistä. Kuva: Sari Ursin / Yle

Norppien apukinoksien kolaaminen on pitkälti vapaaehtoisten hommaa. Yksi vapaaehtoisista on yhdysvaltalainen Paul Lancaster.

Lancaster päätyi appiukon ehdotuksesta kolamaan apukinoksia saimaannorpille keskellä tammikuun pakkasia. Massachusettsin osavaltiosta kotoisin oleva Lancaster ei kavahda ruumiillista työtä eikä kylmää viimaa.

– Olen yhä nuori ja pystyn siihen! Se on aika nautinnollista puuhaa. Tässä tulee hiki, mutta työ ei ole raskasta.

Vaikka saimaannorppa ei ole Lancasterille erityisen tuttu, on hän tietoinen lajin avun tarpeesta.

– Olisi traagista menettää eläin, joka on elänyt tietyllä alueella tuhansia vuosia. Tarvitsemme norppia, jotta ekosysteemi säilyy sellaisena kuin aina ennenkin.

Norppien apukinoksia on kolattu tänä vuonna ennätysaikaisin. Vapaaehtoisten voimin on saatu Saimaalle aikaiseksi jo useampia pesiä.

Ulkoilmaihmiseksi tunnustautuvalle Lancasterille norppien auttaminen on iloista puuhaa. Mies kertoo rakastavansa kaupunkivilinän sijaan metsää, järviä, kalastamista, metsästystä ja vaeltamista. Kolan kanssa heiluminen pikkupakkasessa sopii tähän listaan hyvin.

– Rakastan talvea, se on suosikkivuodenaikani. Suomen talvi on paras. Muut pitäkööt rannat ja helteen, minulle sopii lumi ja jää.

Tällä hetkellä Lancasterin kotona Massachusettsissa on kylmempää kuin täällä, mutta pakkaset eivät kestä pitkään. Saimaan kaltaista kantavaa järvenjäätäkään ei löydy. Voi olla, että apukinosten kolaaminen ei jää mieheltä yhteen talveen.

– Aion muuttaa pysyvästi Puumalaan, jos minun vain annetaan. Anon parhaillaan oleskelulupaa Suomeen, Lancaster paljastaa.

Tarkennettu 21.1.2021 klo 10:59: Norppa on elänyt Saimaalla tuhansia vuosia, ei satoja tuhansia vuosia.

Voit keskustella aiheesta 22.1. klo 23.00 saakka.