Hyppää sisältöön

Samsung poisti drag-kuningatar-mainoksen Singaporessa – osa muslimeista suuttui videosta, seksuaalivähemmistöjen edustajat puolustivat sitä

Poistetussa mainoksessa huivia käyttävä nainen halaa drag-kuningattareksi pukeutunutta poikaansa.

Ihmiset viettivät aikaa Marina Bayn alueella Singaporessa 19. marraskuuta 2021. Kuva: Joseph Nair / AOP

Teknologiayhtiö Samsung on poistanut Singaporessa netistä mainoksensa, jossa huivia käyttävä musliminainen halaa drag-kuningattareksi pukeutunutta poikaansa.

Eteläkorealainen yhtiö veti mainoksensa pois, koska Singaporen muslimiyhteisön konservatiiviset edustajat suuttuivat siitä.

Mainos oli osa kampanjaa, joka mainostaa puettavaa teknologiaa kuten melua vaimentavia kuulokkeita ja älykelloja.

Netissä mainoksen vastustajat sanoivat muun muassa, että kyseessä oli yritys puskea LGBT-ideologiaa pääosin konservatiiviselle muslimiyhteisölle.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet ovat arkaluonteinen aihe Singaporessa. Kaupunkivaltion korkein oikeus päätti vain kaksi vuotta sitten pitää voimassa siirtomaa-aikana säädetyn lain, joka kieltää miesten välisen seksin.

Malajilaistaustaiset muslimit edustavat suurta vähemmistöä Singaporessa, jonka väestöstä suurin osa on kiinalaistaustaisia.

Mainoksesta syntyneen kohun jälkeen Samsung sanoi, että se poistaa mainoksen kaikilta julkisilta alustoilta, koska jotkut paikallisen yhteisön jäsenet voivat pitää sitä "tunteettomana ja loukkaavana".

Vähemmistöt puolustivat

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajat puolestaan ilmaisivat olevansa tyytymättömiä mainoksen poistamiseen.

Singaporessa homoseksuaalien oikeuksia puolustava Pinkdot-järjestö arvosteli mainoksen vastustajia. Järjestö ihmetteli, mistä nämä olivat loukkaantuneet.

Oogachaga-järjestön edustaja Hilmi sanoi BBC:lle (siirryt toiseen palveluun), että vähemmistöryhmään kuuluvan pojan ja tämän äidin välistä suhdetta käsittelevällä videolla vahvistava vaikutus.

– Malaijilaisena queer-miehenä olen surullinen, että ehdotonta rakkautta kuvannut video poistettiin konservatiivisia arvoja kannattavan ihmisryhmän painostuksesta, Hilmi sanoi BBC:lle.

BBC:n mukaan poistetulla mainosvideolla esiintyvä drag-artisti Vyla Virus julkaisi Instagramissa videon, jossa hän kertoi, että hän ja hänen äitinsä voivat hyvin kohusta huolimatta.

Singaporen viranomaisia arvostellaan usein heidän asenteestaan homoseksuaalien oikeuksia kohtaan. Viranomaiset ovat puolustaneet näkemyksiään sillä, että kaupunkivaltio on pääosin konservatiivinen.