Hyppää sisältöön

Uhri nousi auton kyytiin, mutta ei arvannut, mihin se johtaisi: lapsuudenkaveri haukkui vasikaksi ja ampui niskaan

Oikeuden mukaan 31-vuotias mies ampui uhria autossa tahallaan niskaan. Tekoa ei kuitenkaan pidetty vakaasti harkittuna, koska ase oli mukana toista riitatilannetta varten.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus antoi perjantaina ratkaisunsa tapauksessa, jossa uhri sai neliraajahalvauksen. Kuva: Yle/ Lukas Rusk

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut vuonna 1990 syntyneen miehen viideksi vuodeksi vankeuteen tapon yrityksestä.

31-vuotias Fitim Krenzi ampui toista miestä niskaan Espoossa viime vuoden syyskuussa. Syyttäjä piti teon motiivina sitä, että uhri oli aiemmin kertonut poliisille Krenzin osuudesta huumausainerikoksiin.

Krenzi oli tuomittu jo vuonna 2011 törkeistä huumausainerikoksista 11 vuoden ja 11 kuukauden pituiseen vankeusrangaistukseen, mutta rangaistus lyheni hieman hovioikeudessa. Uhri oli tuolloin todistanut miestä vastaan oikeudessa.

Ennen ampumista Krenzi oli sopinut uhrin kanssa tapaamisen Keravalle autopesulaan, jossa uhri oli noussut kolmannen miehen kuljettamaan autoon yhdessä Krenzin kanssa.

Uhri oli tuntenut Krenzin lapsuudesta saakka. Hän ei osannut arvata tulevaa, koska aiempi erimielisyys vanhasta huumerikosjutusta oli jo sovittu.

Krenzi oli vihainen veljeensä kohdistuneesta uhkailusta. Veljelle oli tullut työpaikalla riitaa albanialaisten miesten kanssa. Ajelun tarkoituksena oli alun perin lähteä selvittämään tätä riitaa.

Tuomittu ampui useita kertoja kyydittävän auton tuulilasiin

Kolmikko ajeli Keravalla, Espoossa ja Kehä 1:llä, jossa Krenzi ampui pistoolilla heitä kuljettaneen auton tuulilasiin. Auton saavuttua Vantaalle Heurekan hiekkakentälle hän ampui tuulilasiin uudestaan.

Krenzi oli uhrin kertoman mukaan kiihtyneessä tilassa ja haukkui tätä vasikaksi. Lopulta Krenzi ampui uhria niskaan.

Ampumisen jälkeen autoon otettiin kyytiin vielä neljäs henkilö. Vasta tunnin kuluttua ampumisesta auto ajettiin Espooseen Jorvin sairaalan pihaan, jossa Krenzi poistui paikalta.

Auton kuljettaja haki sairaalasta uhrille apua. Uhri jäi henkiin, mutta hänelle aiheutui neliraajahalvaus.

Krenziä syytettiin murhan yrityksestä. Syyttäjän mukaan uhri jäi henkiin vain sattumanvaraisista syistä.

Krenzi kiisti syytteet. Hänen mukaansa kysymyksessä oli vahinkolaukaus, jonka oli ampunut toinen henkilö.

Uhrille 46 000 euron korvaukset

Uhrin mukaan ampuja oli Krenzi. Samaa kertoivat myös muut todistajat.

Oikeus piti uhrin kertomusta tapahtumista uskottavina. Autosta ja luodista tehdyt tekniset tutkimukset vahvistivat asian. Aseen kahvasta löytyi ainoastaan tuomitun DNA:ta.

Oikeuden mukaan Krenzi ampui uhria tahallaan. Oikeudessa ei kuitenkaan voitu todistaa sitä, että Krenzi olisi yrittänyt tappaa uhrin vakaasti harkiten aseella varustautumalla.

Oikeuden mukaan miehellä oli ase mukanaan hänen veljeään uhanneiden albanialaisten miesten varalta. Siksi Krenzi tuomittiin murhan yrityksen sijasta tapon yrityksestä.

Hänet määrättiin maksamaan uhrille 40 000 euroa kivusta ja särystä sekä 6 000 euroa henkisestä kärsimyksestä.

Lue lisää: