Hyppää sisältöön

Kemianteollisuuteen saatiin ilman työtaisteluita uusi työsopimus

Työnantajat sekä työntekijät ovat hyväksyneet alkuviikosta neuvotellun sopimuksen, joka muun muassa nostaa alan palkkoja enimmillään kahdella prosentilla.

Kemianteollisuuden uutta työehtosopimusta käytetään muun muassa Nesteen Porvoon jalostamoilla. Kuva: Pressbild / Neste Abp

Kemianteollisuuteen on syntynyt kaksivuotinen työehtosopimus. Työntekijät ja työnantajat ovat hyväksyneet tahoillaan alkuviikosta neuvotellun uuden alan työehtosopimuksen.

Työntekijöiden Teollisuusliiton ja työnantajien Kemianteollisuuden sopimuksen mukaan palkat nousevat tänä vuonna enimmillään kaksi prosenttia. Korotuksesta 0,4 prosenttia jaetaan yrityskohtaisesti. Ensi vuoden palkoista neuvotellaan vielä erikseen ja sopimus jää yksivuotiseksi, jos uutta sopua ei löydetä.

Kemianteollisuuden neuvotteluja on käyty ilman työtaistelu-uhkia. Molemmat osapuolet ovat kutakuinkin tyytyväisiä neuvottelutulokseen.

– Palkankorotuksen taso nousi kuitenkin tällä kierroksella aivan liian korkeaksi, pahoittelee työnantajien johtaja Minna Etu-Seppälä syntynyttä sopua.

Työnantajat olisivat ainakin odottaneet palkankorotuksia vedoten muun muassa edellisen sopimuskauden korotuksiin ja koronapandemian vaikutuksiin.

– Kaikille työntekijöille kohdistuvan yleiskorotuksen merkitys on nyt poikkeuksellisen suuri, ja se vastaa tavoitteitamme, kertoo Teollisuusliiton kemian puolen johtaja Toni Laiho.

Sopimuksessa yrityskohtaisella paikallisella sopimuksella voidaan muuttaa useita sopimuksen määräyksiä. Sopimus korostaa myös työaikojen joustavuutta sekä tarkentaa sitä, miten esimerkiksi lomautuksia voidaan käyttää poikkeuksellisissa tilanteissa.

Sopimus koskee noin 13 000 työntekijää. Sopimus tulee voimaan muun muassa muovi- ja kemiantuoteteollisuudessa.