Hyppää sisältöön

Ylen ennuste: kokoomus voittamassa aluevaalit Päijät-Hämeessä, kristillisdemokraatit saattaa yllättää

Kokoomuksen gallupliito nostaa puolueen myös Päijät-Hämeessä ykköseksi, sosialidemokraatit jäävät parin prosenttiyksikön päähän. Kristillisdemokraatit hyötyvät sitoutumattomista ehdokkaista.

Päijät-Hämeen luvut perustuvat mielipidetiedusteluun, jota on muutettu päijäthämäläisiksi viime kuntavaalien äänestyskäyttäytymisen mukaan. Todellisen kannatuksen määräävät äänestäjät. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Ylen tuore vaaligallup antoi isoja muutoksia puolueiden kannatuksiin verrattuna kunnallisvaaleihin. Hämeessä puolueiden kannatus on ollut vaaleissa erilainen kuin valtakunnallisesti. Jos valtakunnallisesta gallupista haluaa maakunnallisen arvion, tulee valtakunnallinen tulos sovittaa puolueiden perinteisen maakunnallisten kannatuslukemien perusteella.

Koska viime kuntavaalit on vain puolen vuoden päässä, on puolekannatusten ero näissä vaaleissa paras tapa sovitella valtakunnallisen gallupin kannatus Päijät-Hämeeseen.

Näin laskien kokoomus saa äänistä 23,5 prosenttia ja 18 paikkaa aluevaltuustoon. Kokoomus hyötyy myös hivenen vaaliliitosta RKP:n kanssa, mutta sen merkitys on vähäinen. Sosialidemokraattien ääniosuus on 21,5 prosenttia ja valtustopaikkoja 17.

Tämä merkitsee sitä, että näillä kahdella puolueella on yhdessä niukka enemmistö tulevassa aluevaltuustossa.

Ylen tuoreen aluevaalikannatusmittauksen perusteella kokoomus on aluevaalien voittaja koko maassa. Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

PS pesee keskustan

Perussuomalaiset pitää keskustan Päijät-Hämeessä selvästi takanaan, huolimatta keskustan todennäköisestä vaalivoitosta. Keskusta on perinteisesti saanut Hämeessä selvästi vähemmän ääniä kuin koko maassa.

Perussuomalaisille gallup lupaa 12 ja keskustalle 9 paikkaa aluevaltuustoon.

Pienemmistä puolueista vihreät häviää ja vasemmistoliitto voittanee hivenen. Vihreille ennuste tuo neljä ja vasemmistoliitolle kolme paikkaa Päijät Hämeen aluevaltuustoon.

KD voi yllättää

Kristillisdemokraattien tilanne on Päijät-Hämeessä mielenkiintoinen. Puolue on saanut aluevaalilistalleen nelisenkymmentä kuntavaaleissa sitoutumattomien listoilla ollutta ihmistä. Nämä keräsivät lähes kolme ja puoli tuhatta ääntä kuntavaaleissa.

Jos äänestäjät pysyvät sitoutumattomien mukana myös tulevissa aluevaaleissa, saa kristillisdemokraatit merkittävän vaalivoiton ja kenties jopa kuusi paikkaa aluevaltuustoon. Omien ehdokkaiden äänillä kristillisdemokraattien paikkamäärä jäisi kolmeen.