Hyppää sisältöön

Viranomaisten asettamasta koronaeristyksestä luovutaan kokonaan monin paikoin

Perusteena on koronatilanteen nopea huonontuminen, minkä vuoksi tartuntatautiviranomaisten asettama eristys on menettänyt vaikuttavuutensa.

Positiivinen kotona tehdyn koronatestin tulos Espoossa 16. tammikuuta 2022. Kuvituskuva. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Pirkanmaan ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirit sekä Helsinki tiedottavat luopuvansa viranomaisten asettamasta koronaeristyksestä.

Helsingin kaupungin tiedotteen mukaan uusi toimintatapa otetaan käyttöön pääkaupungin lisäksi myös laajemmin HUS-alueella.

Koronatartunnan saaneen on eristäydyttävä jatkossa itse ja ilmoitettava altistumisestaan ihmisille, joiden kanssa on ollut lähikontaktissa.

Perusteena on koronatilanteen nopea huonontuminen, minkä vuoksi tartuntatautiviranomaisten asettama eristys on menettänyt vaikuttavuutensa. Suurin osa jatkotartunnoista on tiedotteiden mukaan jo tapahtunut ennen kuin positiivinen testitulos on tullut tartuntatautiviranomaisten tietoon.

– Koska omikronmuunnos tartuttaa merkittävästi jo ennen oireiden alkua ja näytteenotossa on viiveitä, suurin osa jatkotartunnoista on jo tapahtunut testituloksen tullessa tartuntatautiviranomaisen tietoon. Henkilön eristykseen asettamisella ei ole tällöin epidemiologista perustetta, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri sanoo tiedotteessa.

Espoon terveyspalvelujen johtaja Markus Paananen kertoo, että koronaan sairastuneille suositellaan yhä samanlaista käyttäytymistä, kuin mitä viranomainenkin ohjeistaisi. Sairastuneen tulisi parhaansa mukaan pysytellä erossa muista, ja ilmoittaa altistumisesta lähikontakteilleen.

– Tässä korostuu ihmisen oma harkinta ja käyttäytyminen, kun taas terveydenhuollon ja viranomaisten osuus pienenee.

Eristyksistä luovuttiin, sillä ruuhkautuneen testauksen ja sitä myötä tartuntatautilääkäreiden viivästyneiden eristyspäätösten ei enää katsottu voivan hillitä epidemiaa.

– Lisäksi merkittävä osa ihmisistä sairastaa taudin ilman, että käy terveydenhuollon tekemässä testissä. Eristyspäätösten ulkopuolelle on jäänyt siis huomattava määrä sairastuneita, Paananen toteaa.

Normaalit sairauspoissaolokäytännöt käyttöön

On tärkeää, että hengitystieoireita saaneet ihmiset voivat jäädä pois töistä ilman huolta ansionmenetyksistä, tiedotteissa kerrotaan.

Eristyspäätökset ovat johtaneet tartuntatautipäivärahaan. Nyt tästä siirrytään kohti tavallista sairauspoissaolokäytäntöä, sanoo terveyspalvelujen johtaja Markus Paananen Espoosta.

– Lievemmissäkin taudeissa käytetään tätä mekanismia, ja se sopii hyvin myös koronatilanteeseen.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ja Helsinki muistuttavat, että tarpeesta korvata ansionmenetys ei synny perustetta määrätä ihmistä eristykseen. Työnantajalla ei ole oikeutta vaatia työntekijältä eristyspäätöstä, tiedotteissa painotetaan.

Vaihtoehtona sairaanhoitopiirit ehdottavat esimerkiksi työntekijän laajennettua oikeutta olla pois töistä omalla ilmoituksella tai normaaleja sairauspäivärahakäytäntöjä.

Sairaanhoitopiirit kehottavat sairastamaan hengitystieinfektion kotona. Mikäli yleisvointi on hyvä, terveydenhuoltoon ei tarvitse ottaa yhteyttä eikä hakeutua koronatestiin.

Helsingin kaupunki painottaa tiedotteessa ihmisten omaa vastuullista toimintaa epidemian hidastamiseksi. Lievästikin oireisena on jäätävä kotiin ja omia lähikontakteja on informoitava nopeasti, tiedotteessa muistutetaan.

Juttua päivitetty 21.1. kello 12.42 Markus Paanasen kommenteilla.

Lue lisää aiheesta:

Päivittyvän koronavirusseurannan löydät täältä.