Hyppää sisältöön

Lehti väittää Israelin poliisin vakoilleen luvatta maan kansalaisia pahamaineisella Pegasus-ohjelmalla – oikeuskansleri tutkii, poliisi kiistää

Calcalist-lehden mukaan poliisi olisi urkkinut muun muassa entistä pääministeriä Benjamin Netanjahua vastustavia aktivisteja sekä pormestareita ja entisiä virkamiehiä.

Lehtitiedon mukaan poliisi vakoili mm. pääministeri Benjamin Netanjanua vastustaneiden mielenosoitusten johtajia. Protestit kiihtyivät koronarajoitusten myötä. Kuvan mielenosoitus oli Tel Avivissa 6.10.2020. Kuva: Heidi levine / AOP

Israelin oikeusministeriö on käynnistänyt tutkimuksen väitteistä, joiden mukaan poliisi olisi vakoillut maan kansalaisten puhelimia ilman oikeuden lupaa, kertoo israelilaismedia.

Israelilaisen Calcalist-talouslehden paljastusten mukaan (siirryt toiseen palveluun) poliisi on vakoillut pahamaineisella Pegasus-ohjelmalla paitsi rikoksista epäiltyjä myös ihmisiä, joita ei epäillä.

Joukossa on ollut lehden tietojen mukaan aktivisteja, jotka ovat olleet järjestämässä mielenosoituksia edellistä pääministeriä Benjamin Netanjahua vastaan.

Israelilaisen NSO-yhtiön kehittämä Pegasus-haittaohjelma antaa käyttäjälleen pääsyn uhrin laitteessa oleviin kuviin, viesteihin ja sähköposteihin. Vakoilija voi myös äänittää puheluita ja aktivoida mikrofonit salakuuntelua varten.

NSO:n mukaan Pegasus on tarkoitettu terrorismin ja muun rikollisuuden vastaiseen toimintaan. Pahamaineiseksi se on kuitenkin noussut siksi, että on paljastunut useiden maiden käyttäneen ohjelmaa muun muassa hallituksen arvostelijoiden vakoilemiseen.

Väitteet vakoilusta Pegasus-ohjelmalla ovat kuohuttaneet myös muualla. Opiskelijat osoittivat mieltä Delhissä Intiassa 2.8.2021, kun paljastui, että hallitus oli vakoillut poliitikkoja ja toimittajia. Kuva: AOP

"Määräys poliisijohdolta"

Calcalistin mukaan korkea-arvoiset poliisijohtajat ovat antaneet lukuisia määräyksiä ihmisten vakoilusta ilman oikeuden lupaa ja valvontaa. Urkinnasta on huolehtinut poliisin kyberyksikkö Signit, jonka toiminta on salaista.

Osaa kohteista ei ole epäilty rikoksista. Osassa tapauksista poliisi on pyrkinyt hankkimaan urkinnalla todisteita rikoksista tutkinnan varhaisessa vaiheessa.

Vasta, jos todisteita on löytynyt, poliisi on hankkinut oikeudelta urkintaluvan. Lain mukaan poliisin olisi hankittava ensin muilla keinoin riittävästi tietoja tutkinnan aloittamiseen ennen kuin se voi hakea urkintalupaa.

Aktivistin treffitkin kiinnostivat

Calcalistin mukaan mielenosoitusjohtajien urkinnalla pyrittiin saamaan kuriin protesteja, jotka kiihtyivät koronapandemian ja sen vuoksi määrättyjen rajoitusten myötä.

Lehti kertoo esimerkiksi tapauksesta (siirryt toiseen palveluun), jossa aktivisti määrättiin urkinnan kohteeksi luokittelemalla hänet "uhaksi demokratialle". Perusteluna oli, että hänen epäiltiin aikovan häiritä rauhaa suunnittelemalla mielenosoitusta.

Miehestä laadittiin urkinnan perusteella tiedosto. Sinne muun muassa kirjoitettiin, että aktivistin laitteella oli miesten treffisovellus Grindr. Tiedoksi laitettiin myös, että hän käy treffeillä miesten kanssa vaikka on naimisissa.

Poliisi myös jatkoi miehen Grindr-viestien ja treffielämän seuraamista, Calcalist sanoo.

Urkintaa korruptio- ja murhaepäilyistä

Poliisi on myös vakoillut Pegasuksella ainakin kahta pormestaria ja yhtä poliitikon läheistä selvittääkseen ovatko he syyllistyneet korruptioon.

Erästä pormestaria koskevat epäilyt saivat vahvistusta. Sen jälkeen poliisi hankki oikeudelta etsintäluvan hankkiakseen laillisesti todisteet, joista jo tiesi laittoman urkinnan ansiosta.

Toisen pormestarin puhelimen hakkerointi ei tuottanut syytteisiin johtaneita tietoja.

Poliitikon läheisen puhelinta poliisin väitetään vakoilleen ilman konkreettista epäilyä. Tavoitteena oli selvittää, oliko urkinnan uhri syyllistynyt rikokseen, lehti sanoo.

Poliisi on Calcalistin mukaan käyttänyt Pegasusta myös muun muassa murhien ratkaisemiseen. Ongelmallista on kuitenkin näissäkin tapauksissa se, että urkinnalle ei hankittu oikeuden lupaa.

Calcalist ei kerro, mihin lähteisiin se perustaa väitteensä.

Pegasus on ollut Israelin poliisin käytössä vuodesta 2013 lähtien.

Oikeuskansleri määräsi tutkinnan – "Ei toistaiseksi todisteita"

Israelin oikeuskansleri Avichai Mendelblit on ilmoittanut käynnistävänsä tutkimuksen Calcalistin väitteistä.

Mendelblitin mukaan alustavassa tutkinnassa ei ole löytynyt perusteita peloille poliisin väärinkäytöksistä, kertoo muun muassa israelilaislehti Haaretz. (siirryt toiseen palveluun)

Pääministeri Benjamin Netanjahu ja tuolloin vielä hallitussihteerinä työskennellyt Avichai Mendelblit vuonna 2014. Kuva: EPA

Poliisi on myöntänyt Pegasuksen käytön, mutta sanoo, että urkinnalle on aina hankittu oikeuden lupa. Oikeuskansleri on pyytänyt poliisia toimittamaan hänelle kaikki luvat kahden vuoden ajalta.

"Lupaa ei voisi pyytää"

Israelilaisen demokratiainstituutin edustaja Tehilla Shwartz Altshuler katsoo, ettei poliisi edes voisi saada oikeuden lupaa kuvatunlaiseen vakoiluun.

Israelin lainsäädäntö ei salli maan kansalaisten näin pitkälle menevää valvontaa, hän sanoo uutistoimisto AFP:lle.

Haaretz-lehden toimittaja Yossi Melman sanoo puolestaan kolumnissaan (siirryt toiseen palveluun), että paljastukset ovat luonnollinen prosessi "Israelin rammassa ja heikentyneessä demokratiassa, jota valvoo vahva sotilaallinen ja turvallisuuskoneisto".

Hän huomauttaa, että jo kuusi vuotta sitten saatiin ensimmäisiä tietoja NSO:n sekaantumisesta likaiseen vakoiluun, ihmisoikeusrikkomuksiin ja yksityisyyden loukkaamiseen. Israelilaiset eivät kuitenkaan piitanneet.

He eivät myöskään välittäneet, kun kerrottiin, että NSO:n ohjelmistoa oli käytetty palestiinalaisia vastaan.

– Nyt on saavutettu kolmas vaihe, kapeasta israelilaisnäkökulmasta huolestuttavin, Melman toteaa.

Aiheesta aiemmin: