Hyppää sisältöön

Viranomaisten asettamasta koronaeristyksestä luovutaan kokonaan useissa HUS-alueen kunnissa

Kunnat katsovat, että perustetta laajamittaisille eristyspäätöksille ei enää ole. Tartunnan saaneen tulisi silti pysytellä kotona ja ilmoittaa tartunnastaan sille altistuneille henkilöille.

Mehiläisen drive-in-koronatestauspiste Helsingin Messukeskuksessa 12. tammikuuta 2021. Kuvassa näytteenottaja Leena Kujala. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Uudellamaalla useat HUS-alueen kunnat luopuvat tartuntatautilain mukaisista eristyspäätöksistä.

Päätöstä perustellaan sillä, että epidemiologista perustetta laajamittaisille eristyspäätöksille ei enää ole. Suurin osa jatkotartunnoista on Helsingin kaupungin tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan tapahtunut ennen kuin positiivinen testitulos on tullut tartuntatautiviranomaisten tietoon, minkä vuoksi viranomaisen asettama eristys on menettänyt vaikuttavuutensa.

Helsingin lisäksi uusi toimintatapa otetaan asteittain käyttöön Espoossa, Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Kauniaisissa, Keravalla, Mäntsälässä, Nurmijärvellä, Pornaisissa, Porvoossa, Sipoossa, Tuusulassa ja Vantaalla.

Tartuntataudeista vastaavan lääkärin tekemiä eristyspäätöksiä käytetään jatkossa vain tilanteissa, joissa aidosti pystytään ehkäisemään jatkotartuntoja, tiedotteessa todetaan.

Tartunnan saaneen tulisi silti pysytellä kotona ja ilmoittaa tartunnastaan sille altistuneille henkilöille. Lieväoireisenakin on syytä jäädä kotiin, vaikka varmuutta tartunnasta ei olisi.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 22. tammikuuta kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi: