Hyppää sisältöön

Sairaanhoitopiiri kehottaa odottavia äitejä ottamaan koronarokotteen – rokottamattomilla raskaana olevilla vaikeimmat oireet

THL lisäsi odottajat vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tällä viikolla. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri muistuttaa tiedotteessaan, että koronarokote on turvallinen ja se suojaa äidin lisäksi sikiötä.

HL lisäsi odottajat vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tällä viikolla. Arkistokuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri kannustaa odottavia äitejä ottamaan koronarokotteen. VSSHP:n mukaan vaikeimmat koronaoireet ovat olleet raskaana olevilla sairastuneilla, joilla ei ole ollut koronarokotuksia otettuna.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) lisäsi tällä viikolla odottavat äidit vakavalle koronavirustaudille altistavien sairauksien tai tilojen listalle. Koronaviruksen on todettu lisäävän hieman riskiä kohtukuolemalle ja myös raskausmyrkytykselle.

– Vaikea koronainfektio voi myös johtaa siihen, että lapsi täytyy saattaa maailmaan ennenaikaisesti, kertoo sairaanhoitopiiri tiedotteessaan. Tämä tarkoittaa sitä, että synnytys on pitänyt käynnistää ennenaikaisesti tai nainen on synnyttänyt lapsen sektiolla lääkärin päätöksellä, sairaanhoitopiiri kertoo tiedotteessaan.

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa on ollut teho-osastolla hoidossa raskaana olevia. Viime syksynä oli esimerkiksi kaksi raskaana olevaa koronapotilasta teholla samaan aikaan, kertoo Ylelle sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä.

Jo aikaisemmin TYKS on kertonut, että raskaana olevia on joutunut teho-osastolle asti koronan takia. Myös vastasyntyneitä on joutunut koronaviruksen takia teho-osastolle. Kesällä hoidon tarpeen aiheutti koronaviruksen deltavariantti.

Sairaanhoitopiiri rauhoittelee raskaana olevia ja muistuttaa myös, että koronarokotteella ei ole osoitettu vaikutuksia hedelmällisyyteen.

– Odottavalla äidillä on luonnollisesti huoli sikiöstä ja moni pelkää, että rokotteella voisi olla jotain haittaa lapsen kehitykselle. Tutkimuksissa rokote on osoittautunut turvalliseksi raskauden aikana eikä ole viitteitä keskenmenoriskin lisääntymisestä tai sikiöön kohdistuvista haitoista, Tyksin raskauden ja synnytysten hoidon ylilääkäri Eeva Ekholm sanoo tiedotteessa.

Ekholmin mukaan koronatapausten määrän kasvaessa myös synnytysosastolle on tullut enemmän koronaan sairastuneita. Tarkkoja määriä ei VSSHP kerro.