Hyppää sisältöön

HS: Vakava vaaratilanne Helsinki-Vantaalla, liettualaisyhtiön kone palasi kentälle yhdellä moottorilla

Helsingistä Savonlinnaan lähdössä ollut Transaviabaltikan kone joutui laskeutumaan Helsinki-Vantaalle välittömästi nousun jälkeen keskiviikkoiltana. Finavian mukaan kyseessä ei kuitenkaan ollut hätälasku.

Liettualaislentoyhtiö Transaviabaltikan kaksimoottorinen potkuriturbiinikone joutui vaikeuksiin nousun aikana keskiviikkoiltana. Kuva: Transaviabaltika

Helsinki-Vantaan lentokentällä tapahtui keskiviikkoiltana vakava vaaratilanne. Savonlinnaan lähdössä ollut, kaksimoottorinen potkuriturbiinikone joutui palaamaan kentälle yhden moottorin turvin heti nousun jälkeen.

Kyseessä on liettualaisen lentoyhtiön Transaviabaltikan kone.

Päälentäjä Erwin Jonker kertoo Helsingin Sanomille, että pian nousun jälkeen oikeanpuoleisessa moottorissa ilmeni häiriö ja se sammutettiin muiden vaurioiden estämiseksi.

Ohjaajat antoivat mayday-kutsun lennonjohtoon ja pyysivät päästä palaamaan Helsinki-Vantaalle.

Koneessa oli kaksi matkustajaa. Jonkerin mukaan konerikko on vakava tilanne, mutta kukaan ei ollut vaarassa.

– Kone oli yllättävän helppo lentää yhdellä moottorillakin. Se oli simulaattorissa vaikeampaa, hän kommentoi Helsingin Sanomille.

Maassa ilmeni, että vikaantuneen moottorin vaihteisto oli hajonnut. Yhtiön asiainhoitaja Jyri Koponen kertoo Ylelle, että kyseisen osan takuuaika on vielä voimassa ja saadaan korjattua nopeasti.

Yhtiön varakone hoitaa Helsingin ja Savonlinnan välistä reittiä sillä aikaa, kun toinen kone on poissa pelistä. Transaviabaltika ei lennä muita reittejä Suomessa. Virossa yhtiö hoitaa Tallinnan ja Kärdlan välistä lentoliikennettä.

Finavian mukaan kyseessä ei ollut hätälasku, mutta vaaratilanteeksi sen Helsingin Sanomille luokittelee ainakin liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ilmailusta vastaava johtaja Jari Pöntinen. Myös Yle tavoitti Pöntisen, mutta hän halusi odottaa lentoyhtiön raporttia tilanteesta ennen kuin kommentoi asiaa tarkemmin.

Onnettomuustutkintakeskus ei ainakaan näillä näkymin aloita tutkintaa keskiviikkoillan vaaratilanteesta.