Hyppää sisältöön

Taloyhtiöt voisivat säästää paljon rahaa tekemällä yhteisiä tilauksia – energiansäästö etenee kuitenkin hitaasti

Taloyhtiöiden yhteisten hankintojen toivotaan tuovan säästöjä, koska tilauksista tulee suurempia. Lappeenrannassa toiminta on lisännyt taloyhtiöiden tietoa energiansäästöstä. Yhteishankinnat eivät ole kuitenkaan käynnistyneet.

Taloyhtiöt haluavat tehdä Lappeenrannassa yhteistyötä energia-tehokkuus-investoinneissa
Taloyhtiöt haluavat tehdä Lappeenrannassa yhteistyötä energia-tehokkuus-investoinneissa

Lappeenrannan keskustassa sijaitsevaan taloyhtiö Luminaan hankittiin viisi vuotta sitten aurinkopaneelit.

– Olemme saaneet erittäin hyviä käyttökokemuksia. Niinpä hankimme viime kesänä vielä pari paneelia lisää katolle, asunto-osakeyhtiön Luminan hallituksen puheenjohtaja Jorma Grönlund sanoo.

Lumina-taloyhtiön aurinkopaneelit ovat vielä lumenpeitossa, mutta keväällä ne alkavat jälleen tuottaa sähköä. Taloyhtiö on ollut tyytyväinen hankintaan. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Taloyhtiössä on halua myös jatkaa energiansäästöinvestointeja. Tulevaisuudessa niitä saatetaan kuitenkin tehdä yhdessä muiden lappeenrantalaisten taloyhtiöiden kanssa.

– Se olisi silloin volyymikauppaa. Ostaisimme yhdessä enemmän ja saisimme näin ehkä säästöjä, Grönlund sanoo.

Lumina-asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jorma Grönlund näkee taloyhtiöiden yhteishankinnat mahdollisena keinona tehdä energiansäästöinvestointeja. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Yhteistyötä taloyhtiöfoorumissa

Taloyhtiöiden yhteistyötä Lappeenrannassa on viritelty noin vuoden ajan taloyhtiöfoorumissa. Se on taloyhtiöiden hallitusten yhteistyöelin, joka kokoontuu säännöllisesti.

Kokouksissa kuunnellaan asiantuntijoita ja vaihdetaan näkemyksiä. Ajatuksena on, että tulevaisuudessa foorumin avulla voitaisiin myös koota taloyhtiöitä tekemään energiansäästöön ja muihin remontteihin liittyviä yhteishankintoja.

Tilausten yksikköhintaa voitaisiin näin ajaa alemmas.

Paljon hyviä ideoita

Yhteistyön aloitteentekijänä on ollut Lappeenrannan kaupungin energianeuvonta. Asiantuntija-apua on puolestaan tarjonnut Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto LUT.

Kaupunki haluaa vauhdittaa foorumin avulla taloyhtiöiden energiansäästöinvestointeja.

– Taloyhtiöfoorumissa on tullut jo esille paljon hyviä ideoita. Pohdimme nyt sitä, mitä voidaan viedä eteenpäin, Lappeenrannan kaupungin projekti-insinööri Matti Pylkkö kertoo.

Hänen mukaansa taloyhtiöiden yhteistyötä voidaan tehdä esimerkiksi sähköautojen latausinfran rakentamisessa, erilaisten lämpöpumppujen asentamisessa tai aurinkosähkövoimaloissa.

Lumina-taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan Jorma Grönlundin mielestä yhteistyön ei tarvitse jäädä vain energiansäästöön.

– Näin lumisena talvena tulee heti mieleen, että olisi järkevää, jos esimerkiksi saman kadunvarren talot hoitaisi sama kiinteistöhuoltoyhtiö. Siitäkin voisi tulla bonusta taloyhtiöille, Grönlund arvioi.

Suuret säästöt vielä mahdollisia

LUT-yliopiston tutkijaopettaja Mika Luoranen näkee taloyhtiöissä vielä paljon mahdollisuuksia energiansäästöön.

– Monissa kohteissa energiankäyttöä voidaan tehostaa kymmeniä prosentteja, Luoranen sanoo.

LUT-yliopistossa halutaankin selvittää, miksi investoinnit eivät usein kuitenkaan toteudu.

– Pyrimme löytämään paikat, joihin ne tyssäävät. Onko kysymys todella vain rahasta vai jostain muusta? Luoranen kysyy.

Hän kannustaa taloyhtiöitä tarkastelemaan investointeja pitkällä tähtäimellä, eikä vain suoraan remontissa syntyviä kuluja.

Säästöjä syntyy hänen mukaansa pitkän ajan kuluessa, kun energialaskut pienenevät.

Yhteishankinnat tuskien takana

Taloyhtiöiden yhteishankinnat voivat alentaa remonttien hintaa. Tähän mennessä taloyhtiöiden yhteistyö Lappeenrannassa on kuitenkin ollut lähinnä tiedon vaihtamista kokouksissa.

– Taloyhtiöiden hallitusten tietotaito ja osaaminen on lisääntynyt huomattavasti, Lappeenrannan kaupungin projekti-insinööri Matti Pylkkö toteaa.

Samalla taloyhtiöiden yhteishankinnat eivät ole kuitenkaan ainakaan vielä lähteneet käyntiin.

Sama ilmiö näkyy myös pääkaupunkiseudulla, jossa taloyhtiöiden yhteistyötä on viritelty pari vuotta pitempään kuin Lappeenrannassa taloyhtiöklubien muodossa.

Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva on antanut taustatukea sekä taloyhtiöfoorumille Lappeenrannassa että taloyhtiöklubeille pääkaupunkiseudulla.

– Minulla ei ole tällä hetkellä tiedossa yhtään taloyhtiöiden yhteishankintaa. Niissä on omat haasteensa, Motivan energianeuvoja Teemu Kettunen kertoo.

Päätökset remonteista ovat taloyhtiöissä usein vaikeita ja hitaita. Yhteistyö muiden taloyhtiöiden kanssa voi vaikeuttaa niitä entisestään.

Motivan Kettusen mukaan yhteishankkeet vaativat resursseja ja asiantuntemusta. Taloyhtiöiden hallitusten vapaaehtoisvoimalla niitä on vaikea vetää.

Usein järkevää onkin palkata ulkopuolinen hankkeen vetäjäksi.

– Se ei ole taloyhtiöille kovin tuttua toimintaa ja vaatii jonkun kokoonjuoksijan, Motivan Teemu Kettunen kiteyttää.