Hyppää sisältöön

Sotahistoriaa esittelevän Museo Militarian näyttelyt kiinnostavat kävijöitä

Museo Militarian näyttelyt vetivät viime vuonna hyvin väkeä. Koronatilanteesta huolimatta museon näyttelyihin tutustui lähes 21 300 kävijää. Sen sijaan museotapahtumien kävijämäärä jäi viime vuonna pieneksi, koska monia tapahtumia piti siirtää tai perua kokonaan.

Kokoelmien kätköistä -näyttelyn toisessa osassa on esillä muun muassa kenraalimajuri N. V. Hersalolle jouluna 1943 lahjoitettu asevelitalon pienoismalli. Kuva: Museo Militaria

Hämeenlinnassa sijaitsevan Museo Militarian näyttelyt vetivät viime vuonna hyvin väkeä. Koronatilanteesta huolimatta museon näyttelyihin tutustui viime vuonna lähes 21 300 kävijää. Edellisvuoden kävijäennätyksestä, joka oli 22 956, jäätiin hieman, mutta kävijämäärä oli suurempi kuin ennen korona-aikaa. Vuoden 2019 kävijämäärä oli 20 682.

– Viime vuoden kevätkaudella näyttelyissä oli hiljaista, mutta kesän ja syksyn matkailu nostivat kävijäluvut jälleen hyvälle tasolle, kertoo museonjohtaja Samuel Fabrin.

Sen sijaan museotapahtumien kävijämäärä jäi viime vuonna pieneksi, koska monia tapahtumia piti siirtää tai jopa perua kokonaan.

– Kevätkaudella yleisötapahtumia ei järjestetty lainkaan, ja loppuvuonna järjestettyjen tapahtumien kävijämäärät jäivät usein pieniksi. Myös museon tilojen käyttö kokous- ja juhlatiloina jäi pandemiaa edeltävistä vuosista, Fabrin kertoo.

Harvoin nähtyjä tai harvinaisia esineitä

Suomen laajimpiin kuuluvassa sota- ja sotilashistoriallisessa museossa oli viime vuonna esillä Mikkelistä Päämajamuseosta lainattu näyttely. "Pimeys suurin ennen auringon nousua" – Katkelmia Risto Rytin elämästä näyttely esitteli Rytin julkista ja yksityistä elämää poliittisen uran alkuvaiheilta vuodesta 1919 aina hänen kuolemaansa vuoteen 1956 saakka.

Vuonna 2020 avattu Kokoelmien kätköistä -näyttely sai viime vuoden lokakuussa jatkoa. Museon Tykkihallissa on esillä isompia esineitä kuin päärakennuksen ensimmäisessä kerroksessa olevassa näyttelyssä.

Museonjohtaja Samuel Fabrin kertoo, että museon kokoelmista on tullut esille sellaisia esineitä, jotka ovat olleet ehkä joskus näytteillä tai joita ei ole aiemmin ollut missään esillä.

– Osa jatko-osan esineistä tuli viime vuonna Kankaanpään kaupunginmuseolta. Tämä johtuu siitä, että Suomen Tykistömuseo aloitti toimintansa Kankaanpään Niinisalossa ja näin kaupunginmuseolle oli jäänyt tältä ajalta esineistöä kuten sota-ajan puhdetöinä tehtyjä huonekaluja.

– Yksi jatko-osan harvinaisuuksista on Kankaanpäästä tullut kenraalimajuri N. V. Hersalolle jouluna 1943 lahjoitettu asevelitalon pienoismalli.

Ensi viikolla erikoismuseo kertoo, mikä on toukokuussa avautuvat uusi vaihtuva näyttely.

Hämeenlinnassa Linnankasarmilla toimiva Museo Militaria on erikoismuseo, johon ovat yhdistyneet Suomen Tykistömuseo, Pioneerimuseo ja Viestimuseo. Museo on valtionosuutta saava ammatillisesti hoidettu museo ja Sotamuseon yhteistyömuseo.