Hyppää sisältöön

Lumikuormat ylittäneet riskirajan Tunturi-Lapissa – kattoja kannattaa tarkkailla

Luoteis-Lapissa on nyt lunta tavanomaista tammikuuta enemmän.

Lumikuormat ovat viime vuosina romahduttaneet kuplahalleja myös Etelä-Suomessa. Arkistokuva. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Suomen ympäristökeskus ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kehottavat tarkkailemaan hallien ja maneesien kattorakenteita lumikuorman varalta. Rakennevirheitä alkaa ilmetä, kun maaston lumikuorma kasvaa noin sataan kiloon neliömetrillä. Kuplahallien osalta riskiraja on puolet pienempi eli 50 kiloa, mikä vastaan noin 30 sentin lumikerrosta.

Tunturi-Lapissa lumikuorma on paikoin jo yli 150 kiloa neliömetrillä. Luoteis-Lapissa lunta on nyt enemmän kuin yleensä tähän aikaan. Lounais-Lapissa sen sijaan lumikuorma on tavanomaista pienempi.

Syken tutkija Harri Myllyniemi muistuttaa, että suurten hallien omistajilla on lain määräämä velvollisuus tarkkailla lumikuormaa ja kantavien rakenteiden kuntoa.

– Nyrkkisääntönä on, että suuren hallin katolla oleva 50 sentin lumikerros pitää poistaa ja kuplahallien katoilta 20-30 sentin kerros, Myllyniemi sanoo.

Suunnittelu- ja rakennusvirheet voivat johtaa onnettomuuksiin, vaikka lumikuorma olisi pienempikin. Riskialttiita rakennuksia ovat laajarunkoiset hallit, ratsastusmaneesit ja teollisuuden sekä maatalouden tuotantorakennukset.

Omakotitaloissa tai kerrostaloissa lumikuorma ei aiheuta riskiä muutoin kuin silloin, että lunta tai jäätä putoaa katoilta ohikulkijoiden päälle. Kiinteistön omistajien tehtävänä onkin huolehtia, että näin ei pääse käymään.